Ubah Pidgin icon theme

Pidgin adalah instant messenger di dalam Ubuntu yang terinstall selepas install ubuntu itu sendiri.Pidgin menyokong protokol-protokol seperti;

Bagi pengguna yahoo messenger, adalah lebih baik menggunakan pidgin di dalam ubuntu.Namun buat masa ini,pidgin masih lagi tidak menyediakan fungsi call pc-2-pc dan fungsi webcam.Untuk call pc-2-pc, kita masih boleh menggunakan skype dan sbgnya.

Oleh kerana pidgin adalah instant messenger terbaik yang kita ada buat masa ini,dan kita terpaksa menunggu mungkin beberapa tahun lagi untuk mempunyai fungsi lengkap seperti yahoo messenger(versi 8), maka jalan lain yang boleh difikirkan apabila ingin call pc-2-pc atau webcam ialah boot kedalam windows!That’s all!

Saya tidak mahu berbicara panjang soal itu.Ok,anda mungkin bosan dengan icon default sesuatu perisian dan pidgin adalah salah satu daripada perisian yang saya maksudkan.Bagaimana untuk mengubahnya/menukarnya?

Dalam ubuntu, icon-icon yang digunaipakai oleh software terletak dalam folder /usr/share/pixmaps/ .Ingin mengubahnya terlalu senang,hanya perlu replace icon/folder yang mengandungi icon software yang ingin diubah.Senangkan?Nampak macam senang, namun kita tidak dibenarkan sesuka hati mengubahnya/mengantikannya(replace) jika kita bukan “root”.

Soalannya ialah bagaimana untuk “menjadi” root?Itulah gunanya terminal.Beberapa pengetahuan asal mengenai command-command terminal perlu difahami oleh pengguna ubuntu untuk memudahkan kerja menukar dan mengubah.Jika pengguna tidak suka mengubah apa-apa, lainlah pula ceritanya.

Ubah icon tema bagi pidgin

1>Pergi ke page ini dan dowload file yang diberikan.Atau download directly:

Save di desktop(cadangan).
2>Extract file berkenaan.(Folder pidgin akan muncul pada desktop)
3>Buka Terminal

Keterangan gambar:
1-bermaksud change directory (to) Desktop
2-bermaksud saya ingin move pidgin directory ke dalam folder /usr/share/pixmaps tapi error(boleh baca)
3-change directory (to) /usr/share/pixmaps
4-bermaksud saya rename folder pidgin(ini adalah folder asal bagi pidgin-saya ubah nama sebagai backup) kepada pidgin2nd(kepada apa sahaja pun boleh cth:oldpidgin)
5,6-kembali ke directory Desktop
7-daripada folder pidgin di desktop tadi(yang kita extract tadi) saya move folder tersebut ke dalam /usr/share/pixmaps
8-Selesai!

Untuk melihat perubahan pada pidgin, sila restart pidgin!

Screenshot icon:

Diharap artikel pendek ini dapat memberi gambaran dan ilmu kepada pengguna baru Ubuntu.

Sumber::  Melayubuntu@Blogspot

Advertisements

Masalah login YM guna IM Chat Client

Pada 20hb yang lepas, Yahoo! Inc. telah membuat sedikit perubahan dalam server messenger mereka. Dan hal ini secara praktikalnya telah menyebabkan im client dalam linux sama ada Pidgin, Kopete, Empathy atau Gyachi, tidak boleh login atau lebih tepat lagi tidak boleh connect.

Lol! Patutla tak boleh nak connect ke ym. Rupanyer si Yahoo ni ubah login method kat server diorang! Tapi jangan bimbang, jika anda menggunakan Pidgin, sila upgrade pidgin anda ke versi 2.5.7.

Bukak Terminal dan pastekan:

sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com \ 67265eb522bdd6b1c69e66ed7fb8bee0a1f196a8

echo deb http://ppa.launchpad.net/pidgin-developers/ppa/ubuntu \ `lsb_release --short --codename` main | \

sudo tee /etc/apt/sources.list.d/pidgin-ppa.list 

kemudian,

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

Tapi jika anda menggunakan im client yang lain seperti Empathy, sila ubah url “server” seperti berikut:

cn.scs.msg.yahoo.com

Semoga berjaya!

Sumber:: Melayubuntu@Blogspot