Rumpai Laut Goreng

Ok, finally I decided to go with this recipe first simply because I LOVE TO EAT.
*see my current weight is 50kg and it will never be down. Ugh!
So the next entry will be Cerewet Part 2.

Sebelum nak pergi jauh jauh.. *ceh jauh kat mane?
Korang yang bujang trang tang tang, jangan lupa amik duit korang dari PM untuk bayar balik kat kita berjumlah RM250 tu okeyh..  *ceh ayat tak nak eksen.cet!
Online form pon ade.
Tapi boleh tak aku macam tak berape nak percaya yang online punyer? Haha.

Korang pernah makan Seaweed goreng? or istilah Jepun dia Nori goreng?
Yep, Nori ialah seaweed, seaweed ialah rumpai laut..
So which one yang korang pernah makan?

Yang niyh pernah makan ?

Selalu ade dekat double 7 eh dekat 7 ELEVEN.
Tao Kae Noi

Tak rock lasumm tak penah makang. kuikuikui.
Guaner nak buat natang niyh? Homemade version lah kan..

Bahan bahan beliau ialah :

1. Nori a.k.a rumpai laut


2. Dry Seasoning yang di kehendaki atau di sukai

Trust me, this one is
GOODelicious
Emergency seasoning. Taking anything from kitchen. LOL

3. Water spray

4. Minyak masak

5. Pengepit makanan *malas nak cari gambar


HOW TO COOK :

Step 1 : Potong Nori ikut saiz yang korang nak.
But I prefer this size.
Step 2 : Spray air
– Okeyh this part kena terang details. Supaya korang tak over do it.
Korang bukan nak buat benda tu basah tau. Just spray macam spray minyak wangi kat badan?
Jauh sikit and tak banyak dan cuma sekali sahaja.
Bukan untuk setiap keping yang korang dah potong tapi untuk keseluruhan.
Lepas korang spray Nori niyh akan mengecut sedikit. Macam niyh :
Nampak Nori sheet yang paling mengecut tu? Hah, tu terlebih air. So yang macam tu, tak nak.
Step 3 : Put the 1st seasoning
– Ok yang niyh optional.
Either korang nak letak sebelum di goreng atau selepas di goreng.
I try both.
Letak selepas di goreng is better JIKA/IF perase kering yang korang gunakan memang layak di makan begitu sahaja.
Faham dop?
Step 4 : Goreng dengan Style nye
Ok, baca dengan TELITI.
  • 1. Minyak mestilah banyak. Kira korang boleh CELUP Nori.
  • 2. Mestilah CUKUP CUKUP PANAS. Bukan sedang sedang atau baru jer nak panas kan minyak, korang dah goreng.
  • 3.  Sebenar nye istilah goreng tak sesuai rasenye, lebih kepada CELUP.
  • Ok, Minyak dah panas, sepit kan Nori. Ready untuk stunt yang terhebat? *cettpodah.
* CELUP UNTUK 3 SAAT, DENGAN LAJU DAN PANTAS SILA ANGKAT. 
Pastikan memang bukan lebih dari 3 saat atau kurang dari 5 saat. Kalau lebih, lunyai lahhhNori korang.
Keringkan sekejap minyak dengan alas tisu pada pinggan korang.
Last step :  Letak perase korang suke. Takde perase ?
Tibai jer perencah maggi kari tu.. Tabur secara rawak di atasNori yang sedang berjemaah beramai ramai. Ok?
Credit :- http://atyesha.blogspot.com/2012/11/rumpai-laut-goreng.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s