Kari Ayam

kari ayam

Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam
300 gm santan sederhana pekat
1 peket rempah kari ayam
10 ulas bawang merah – dikisar
5 ulas bawang putih – dikisar
2 sudu cili giling
1/2 inci halia – dikisar
2 inci kayum manis
1 bunga lawang
2 buah pelaga
2 bunga cengkih
3 sudu minyak
1 cawan air
2 sudu asam jawa
1 biji tomato
3 biji kentang
Garam secukup rasa

Cara-cara :
1. Cuci ayam dan potong ikut saiz kegemaran.
2. Bancuhkan rempah kari bersama 1/2 cawan air.
3. Tumiskan minyak sehingga panas.
4. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang di kisar.
5. Masukkan cili giling, tumis sehinga garing tetapi jgn sampai hangus.
6. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh.. tumis sehingga kering dan garing.
7. Setelah garing, masukkan 1 cawanair, asam jawa dan ayam.
8. Tutup periuk sehingga ayam empuk.. pastikan rempah tidak hangus.
9. Masukkan santan dan kentang yang telah di potong 2
10.Masak hingga menggelegak dan masukkan buah tomato.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s