Tabungan Jutawan – Berdikit-dikit menjadi bukit

Sedikit perkongsian hasil seminar IMKK bersama Dr. Azizan, tentang Pengurusan Kewangan.Bahagikan pendapatan anda kepada beberapa tabungan mengikut % daripada pendapatan anda:-

1:- 10% untuk Tabung FFA- Financial Freedom Account .
Duit ini akan digunakan untuk generate pasif income. Cth:- apabila duit ini sudah mencapai jumlah yg diperlukan cth 10,000 atau 50,000.. gunakan untuk sesuatu yang boleh memberi pendapat yang pasif.. cth.. Properties, Syer atau saham, Emas dan lain-lain lg… Bagi saya tabung ini sudah wujud kerana saya menyimpan dalam takaful…investment return 3-9%…perlindungan pon dapat…medical pon dapat..pengecualian cukai pon dapat…2:- 10 % untuk tabung Education – Guna untuk pembiayaan bagi menuntut ilmu membina kekayaan, seminar-seminar, kelas, pengajian, motivasi, dan lain-lain untuk diri sendiri. 

3:- 10% tabung LTSS – Long Term Saving for Spending – Simpanan untuk beli produk atau barang yg dihajati…Cth Gajet, IPAD, kamera dll….Duit dlm nie bila dah cukup dengan harga item yg kita nak beli tu…baru duit boleh dikeluarkan.

4:- 55% NEC – Necessities .- Keperluan Asas dan harian…Cth bayar bil air, elektrik, kredit kad, makan, pakaian, nursery, minyak kereta , dll

5:-10% Play – Tabung ini untuk kita Enjoy …saya suka tabung nie…sbb tiap-tiap bulan simpanan boleh dikeluarkan utuk celebrate…so duit lam tabung nie macam chipmore…kejab ada dan kejab takda…tabung nie adalah untuk reward diri sendiri atau family..tiap-tiap bulan celebrate . Cth pergi SPA, Waterpark, makan-makan dll.

6:- 5% untuk charity…nak bagi sedekah ke…zakat ke…nak bg pinjam duit ke..nak bantu anak yatim ke terpulang….More we give, more we get.

Semoga anda mendapat manfaat dengan perkongsian ini..Semoga kita kaya dan berjaya dan dapat bantu orang lain supaya kaya dan berjaya seterusnya mendapat keberkatan di dunia dan di akhirat..Aminnnn..

prosperity_jars
Advertisements
By Testingunderground Posted in New

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s