Asal-Usul Rokok

Dari sudut sejarah merokok, ia boleh disingkap sehingga 4000 tahun dahulu. Para saintis mendedahkan bahawa penduduk tempatan di Mexico, Amerika Tengah dan Selatan mempunyai tabiat mengunyah tembakau. Kemudiannya, tembakau telah diperkenalkan di Eropah oleh Christopher Columbus yang menjejakkan kakinya di benua Amerika pada tahun 1492. Tabiat merokok berkembang pesat di Eropah terutamanya semasa Perang Crimean, Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua. Kilang rokok pertama wujud di London pada tahun 1880.

Bagi dunia Islam, tembakau yang menjadi bahan utama dalam rokok, telah diperkenalkan secara menyeluruh oleh penjajah Barat yang beragama Kristian, dan ia belum pernah dikenali pada zaman Nabi Muhammad s.a.w. Pada umumnya umat Islam tidak merokok melainkan kerana terpengaruh dengan sogokan Barat yang menjajah mereka. Pada hari ini, merokok adalah suatu kebiasaan yang diterima secara meluas dalam masyarakat kita, sehingga kadangkala ia dipandang sebagai satu budaya yang elit dan membanggakan. Anggapan palsu ini terhasil apabila golongan yang mudah terpedaya dengan budaya asing, terutamanya yang dipaparkan melalui iklan-iklan media massa pada suatu masa dahulu, ingin pula bergaya demi mencapai status keunggulan yang kononnya dikaitkan dengan merokok. Malah tabiat merokok, suka meniru dan menyeleweng dari jalan yang benar adalah sesuatu yang kian menguasai anak-anak remaja kita tidak kira lelaki mahupun perempuan dewasa ini.

Kemudaratan
Rentetan daripada bahaya dan kemudaratan yang ditimbulkan oleh tabiat merokok ini, maka pada 23 Mac 1995, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa, Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam Malaysia Kali Ke-37 telah memutuskan bahawa tabiat merokok itu adalah haram menurut pandangan Islam. Fatwa ini disokong oleh beberapa pertubuhan termasuk Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM). Setelah tujuh tahun lebih fatwa ini diputuskan, didapati reaksi masyarakat Malaysia khususnya muda-mudi Islam seolah-olah tidak menghiraukan langsung fatwa tersebut. Semakin hari fatwa tersebut semakin dilupakan oleh masyarakat Islam sendiri.

Secara umumnya, para ulama mengharamkan rokok dengan bersandarkan kepada hujah-hujah bahawa merokok boleh mengakibatkan kerosakan kepada agama, kesihatan, alam sekitar, kewangan dan sebagainya. Rasulullah s.a.w. bersabda : Sesiapa yang memakan bawang putih dan bawang merah, maka jauhilah daripada kami dan masjid dan tinggallah di rumah. Ini kerana, para malaikat terganggu dengan perkara yang menyebabkan manusia rasa terganggu. (Riwayat Bukhari dan Muslim). Hadis di atas boleh disandarkan kepada akibat merokok yang menyebabkan nafas perokok berbau busuk dan mengganggu bukan sahaja manusia biasa tetapi juga para malaikat. Jadi, merokok memberi kesan buruk kepada hubungan interaksi manusia. Mereka yang suka merokok di dalam rumah akan menyebabkan malaikat rahmat tidak tinggal di dalam rumahnya.

Selain itu juga, kita dapat melihat perokok selalunya amat sukar untuk melakukan ibadah puasa. Ini adalah kerana ketagihan rokok yang sukar ditinggalkan. Mereka mampu untuk tidak minum dan makan tetapi gagal untuk tidak merokok. Kalau pun ia mampu berpuasa penuh dengan tidak merokok, kebanyakan mereka akan berbuka puasa dengan merokok dahulu daripada memilih sunah nabi menjamah buah tamar. Jelas sekali tabiat merokok memberi kesan negatif kepada amalan keagamaan seseorang dengan memandu nafsu supaya meninggalkan yang sunat dan mengejar yang haram. Apa yang lebih ditakuti ialah merokok mungkin boleh menjadi titik tolak kepada ketagihan dadah, ganja dan seumpamanya.

Selain itu, secara jelas merokok membawa kesan buruk kepada tubuh badan. Merokok dikaitkan dengan pelbagai penyakit kronik seperti kanser, jantung, paru-paru dan sebagainya. Kajian sains telah membuktikan bahawa setiap batang rokok yang dinyalakan akan mengeluarkan lebih 4000 bahan kimia beracun yang membahayakan dan boleh membawa maut. Dengan ini setiap sedutan itu menyerupai satu sedutan maut. Di antara kandungan asap rokok termasuklah bahan radioaktif (polonium -201) dan bahan-bahan yang digunakan di dalam cat (acetone), pencuci lantai (ammonia), ubat gegat (naphthalene), racun serangga (DDT), racun anai-anai (arsenic), gas beracun (hydrogen cyanide) yang digunakan di `kamar gas maut’ bagi pesalah yang menjalani hukuman mati, dan banyak lagi. Bagaimana pun, racun yang paling penting adalah tar, nikotin dan karbon monoksida.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), bilangan kematian tahunan akibat merokok di seluruh dunia telah bertambah daripada 1 juta dalam pertengahan tahun 1960an kepada 3 juta sekarang. Jumlah ini dianggarkan meningkat lagi kepada 10 juta setahun menjelang tahun 2020. Jumlah kematian yang dianggarkan ini hampir menyamai jumlah kematian orang awam dalam Perang Dunia Pertama.
Bahaya merokok bukan hanya membabitkan negara-negara Barat sahaja, malah kian mengancam dan menjadi masalah kesihatan yang paling utama di negara-negara membangun, termasuk di Malaysia. Kesedaran tentang bahaya merokok semakin meningkat di Barat sehingga menyebabkan peratusan perokok semakin menurun. Namun sebaliknya berlaku di Malaysia, peratusan perokok semakin meningkat akibat kurangnya kesedaran dan kempen-kempen anti merokok.
Selain itu, ajaran Islam secara jelas mengharamkan manusia daripada memusnahkan diri sendiri atau orang lain. Islam melarang kita melakukan sesuatu yang boleh merosakkan kesihatan kita dan yang boleh mengancam kehidupan kita. Apa saja yang dimasukkan ke dalam tubuh dan urat saraf kita hendaklah yang baik, bersih dan yang menjamin keselamatan jasmani, akal dan rohani kita.

Firman Allah s.w.t. “Allah menghalalkan bagi mereka segala yang baik dan mengharamkan bagi mereka yang buruk-buruk” (Al-A’raf : 157).
Allah s.w.t. juga berfirman : “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan” (Al-Baqarah : 195)

Mengganggu
Rasulullah s.a.w. juga bersabda : Seseorang yang beriman kepada Allah dan Hari Kiamat tidak akan menyakiti hati jirannya. (Riwayat Bukhari). Tabiat merokok kadang kala turut mengganggu dan menyakiti hati orang di sekelilingnya. Kepulan asap yang dihembuskan perokok menyebabkan orang di sekitarnya merasa tidak selesa dan lemas. Alam sekitar yang terjejas juga merupakan pengkhianatan amanah Allah kepada umat manusia untuk memelihara alam dengan baik. Kitab suci al-Quran berulang kali menegaskan agar manusia menjaga keseimbangan alam dan melarang manusia merosakkan alam sekitar sebagaimana firman Allah s.w.t. : Dan langit dijadikannya (membumbung) tinggi, serta Dia mengadakan undang-undang dan peraturan neraca keadilan. Supaya kamu tidak melampaui batas dalam menjalankan keadilan. (Ar-Rahman : 7-8).

Membazir
Di samping itu, merokok diharamkan kerana ia merupakan suatu aktiviti yang jelas mendatangkan pembaziran kewangan. Bagi mereka yang menghisap sekotak rokok sehari yang harganya RM8.80, ia terpaksa membelanjakan sejumlah RM264 sebulan dan RM3168 setahun dan sejumlah RM31,680 bagi sepuluh tahun. Jumlah besar tersebut sudah tentu dapat dimanfaatkan pada perkara yang lebih memberikan faedah kepada diri perokok dan keluarganya. Firman Allah s.w.t.: Sesungguhnya orang-orang yang boros itu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya. (Al-Isra’ : 27). Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: Allah membenci tiga perkara iaitu mengumpat, berjudi dan membazirkan wang. (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Selain itu, kebanyakan syarikat pengeluar rokok adalah kepunyaan Yahudi. Membeli rokok secara tidak langsung akan menyumbang kekayaan kepada bangsa Yahudi yang sering ingin menghancurkan umat Islam. Seandainya segelintir di antara kita berasa sensitif untuk tidak ke Kentucky Fried Chicken dan Mc Donald tatkala bumi Iraq di serang Amerika Syarikat, kenapa tidak kita mengambil langkah untuk berhenti menghisap rokok yang dibuat oleh syarikat-syarikat Yahudi Amerika Syarikat?
Selain itu juga, Muhammad al-Jibaly mengatakan bahawa merokok merupakan perbuatan yang hampir sama dengan orang yang berada di dalam api neraka, yang meminum dari mata air yang panas menggelegak dan memakan makanan dari pokok-pokok yang berduri sebagaimana yang dinyatakan di dalam Surah al-Gasiyah : 5-6.

Berdasarkan kepada sebab-sebab dan hujah-hujah yang dinyatakan, mudah-mudahan para perokok menjadikan sempena Hari Tanpa Tembakau Sedunia ini sebagai titik tolak untuk menghentikan tabiat merokok. Tanamlah keazaman yang tinggi dalam diri untuk membuang tabiat buruk merokok. Banyak cara yang boleh diusahakan untuk membuang tabiat merokok.

Ingatlah orang yang mahu kebaikan itu akan mencari jalan, manakala sebaliknya mereka yang cenderung ke arah keburukan itu akan hanya mencari alasan. Marilah kita sama-sama menghormati fatwa kebangsaan yang telah memutuskan bahawa menghisap rokok itu adalah HARAM di sisi pandangan Islam

www.nurintanfahikanatasya.sepaku.net

Advertisements
By Testingunderground Posted in New

3 comments on “Asal-Usul Rokok

 1. Dari sudut sejarah merokok, ia boleh disingkap sehingga 4000 tahun dahulu. Para saintis mendedahkan bahawa penduduk tempatan di Mexico, Amerika Tengah dan Selatan mempunyai tabiat mengunyah tembakau. Kemudiannya, tembakau telah diperkenalkan di Eropah oleh Christopher Columbus yang menjejakkan kakinya di benua Amerika pada tahun 1492. Tabiat merokok berkembang pesat di Eropah terutamanya semasa Perang Crimean, Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua. Kilang rokok pertama wujud di London pada tahun 1880.

  Bagi dunia Islam, tembakau yang menjadi bahan utama dalam rokok, telah diperkenalkan secara menyeluruh oleh penjajah Barat yang beragama Kristian, dan ia belum pernah dikenali pada zaman Nabi Muhammad s.a.w. Pada umumnya umat Islam tidak merokok melainkan kerana terpengaruh dengan sogokan Barat yang menjajah mereka. Pada hari ini, merokok adalah suatu kebiasaan yang diterima secara meluas dalam masyarakat kita, sehingga kadangkala ia dipandang sebagai satu budaya yang elit dan membanggakan. Anggapan palsu ini terhasil apabila golongan yang mudah terpedaya dengan budaya asing, terutamanya yang dipaparkan melalui iklan-iklan media massa pada suatu masa dahulu, ingin pula bergaya demi mencapai status keunggulan yang kononnya dikaitkan dengan merokok. Malah tabiat merokok, suka meniru dan menyeleweng dari jalan yang benar adalah sesuatu yang kian menguasai anak-anak remaja kita tidak kira lelaki mahupun perempuan dewasa ini.

  Kemudaratan
  Rentetan daripada bahaya dan kemudaratan yang ditimbulkan oleh tabiat merokok ini, maka pada 23 Mac 1995, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa, Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam Malaysia Kali Ke-37 telah memutuskan bahawa tabiat merokok itu adalah haram menurut pandangan Islam. Fatwa ini disokong oleh beberapa pertubuhan termasuk Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM). Setelah tujuh tahun lebih fatwa ini diputuskan, didapati reaksi masyarakat Malaysia khususnya muda-mudi Islam seolah-olah tidak menghiraukan langsung fatwa tersebut. Semakin hari fatwa tersebut semakin dilupakan oleh masyarakat Islam sendiri.

  Secara umumnya, para ulama mengharamkan rokok dengan bersandarkan kepada hujah-hujah bahawa merokok boleh mengakibatkan kerosakan kepada agama, kesihatan, alam sekitar, kewangan dan sebagainya. Rasulullah s.a.w. bersabda : Sesiapa yang memakan bawang putih dan bawang merah, maka jauhilah daripada kami dan masjid dan tinggallah di rumah. Ini kerana, para malaikat terganggu dengan perkara yang menyebabkan manusia rasa terganggu. (Riwayat Bukhari dan Muslim). Hadis di atas boleh disandarkan kepada akibat merokok yang menyebabkan nafas perokok berbau busuk dan mengganggu bukan sahaja manusia biasa tetapi juga para malaikat. Jadi, merokok memberi kesan buruk kepada hubungan interaksi manusia. Mereka yang suka merokok di dalam rumah akan menyebabkan malaikat rahmat tidak tinggal di dalam rumahnya.

  Selain itu juga, kita dapat melihat perokok selalunya amat sukar untuk melakukan ibadah puasa. Ini adalah kerana ketagihan rokok yang sukar ditinggalkan. Mereka mampu untuk tidak minum dan makan tetapi gagal untuk tidak merokok. Kalau pun ia mampu berpuasa penuh dengan tidak merokok, kebanyakan mereka akan berbuka puasa dengan merokok dahulu daripada memilih sunah nabi menjamah buah tamar. Jelas sekali tabiat merokok memberi kesan negatif kepada amalan keagamaan seseorang dengan memandu nafsu supaya meninggalkan yang sunat dan mengejar yang haram. Apa yang lebih ditakuti ialah merokok mungkin boleh menjadi titik tolak kepada ketagihan dadah, ganja dan seumpamanya.

  Selain itu, secara jelas merokok membawa kesan buruk kepada tubuh badan. Merokok dikaitkan dengan pelbagai penyakit kronik seperti kanser, jantung, paru-paru dan sebagainya. Kajian sains telah membuktikan bahawa setiap batang rokok yang dinyalakan akan mengeluarkan lebih 4000 bahan kimia beracun yang membahayakan dan boleh membawa maut. Dengan ini setiap sedutan itu menyerupai satu sedutan maut. Di antara kandungan asap rokok termasuklah bahan radioaktif (polonium -201) dan bahan-bahan yang digunakan di dalam cat (acetone), pencuci lantai (ammonia), ubat gegat (naphthalene), racun serangga (DDT), racun anai-anai (arsenic), gas beracun (hydrogen cyanide) yang digunakan di `kamar gas maut’ bagi pesalah yang menjalani hukuman mati, dan banyak lagi. Bagaimana pun, racun yang paling penting adalah tar, nikotin dan karbon monoksida.

  Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), bilangan kematian tahunan akibat merokok di seluruh dunia telah bertambah daripada 1 juta dalam pertengahan tahun 1960an kepada 3 juta sekarang. Jumlah ini dianggarkan meningkat lagi kepada 10 juta setahun menjelang tahun 2020. Jumlah kematian yang dianggarkan ini hampir menyamai jumlah kematian orang awam dalam Perang Dunia Pertama.
  Bahaya merokok bukan hanya membabitkan negara-negara Barat sahaja, malah kian mengancam dan menjadi masalah kesihatan yang paling utama di negara-negara membangun, termasuk di Malaysia. Kesedaran tentang bahaya merokok semakin meningkat di Barat sehingga menyebabkan peratusan perokok semakin menurun. Namun sebaliknya berlaku di Malaysia, peratusan perokok semakin meningkat akibat kurangnya kesedaran dan kempen-kempen anti merokok.
  Selain itu, ajaran Islam secara jelas mengharamkan manusia daripada memusnahkan diri sendiri atau orang lain. Islam melarang kita melakukan sesuatu yang boleh merosakkan kesihatan kita dan yang boleh mengancam kehidupan kita. Apa saja yang dimasukkan ke dalam tubuh dan urat saraf kita hendaklah yang baik, bersih dan yang menjamin keselamatan jasmani, akal dan rohani kita.

  Firman Allah s.w.t. “Allah menghalalkan bagi mereka segala yang baik dan mengharamkan bagi mereka yang buruk-buruk” (Al-A’raf : 157).
  Allah s.w.t. juga berfirman : “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan” (Al-Baqarah : 195)

  Mengganggu
  Rasulullah s.a.w. juga bersabda : Seseorang yang beriman kepada Allah dan Hari Kiamat tidak akan menyakiti hati jirannya. (Riwayat Bukhari). Tabiat merokok kadang kala turut mengganggu dan menyakiti hati orang di sekelilingnya. Kepulan asap yang dihembuskan perokok menyebabkan orang di sekitarnya merasa tidak selesa dan lemas. Alam sekitar yang terjejas juga merupakan pengkhianatan amanah Allah kepada umat manusia untuk memelihara alam dengan baik. Kitab suci al-Quran berulang kali menegaskan agar manusia menjaga keseimbangan alam dan melarang manusia merosakkan alam sekitar sebagaimana firman Allah s.w.t. : Dan langit dijadikannya (membumbung) tinggi, serta Dia mengadakan undang-undang dan peraturan neraca keadilan. Supaya kamu tidak melampaui batas dalam menjalankan keadilan. (Ar-Rahman : 7-8).

  Membazir
  Di samping itu, merokok diharamkan kerana ia merupakan suatu aktiviti yang jelas mendatangkan pembaziran kewangan. Bagi mereka yang menghisap sekotak rokok sehari yang harganya RM8.80, ia terpaksa membelanjakan sejumlah RM264 sebulan dan RM3168 setahun dan sejumlah RM31,680 bagi sepuluh tahun. Jumlah besar tersebut sudah tentu dapat dimanfaatkan pada perkara yang lebih memberikan faedah kepada diri perokok dan keluarganya. Firman Allah s.w.t.: Sesungguhnya orang-orang yang boros itu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya. (Al-Isra’ : 27). Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: Allah membenci tiga perkara iaitu mengumpat, berjudi dan membazirkan wang. (Riwayat Bukhari dan Muslim).

  Selain itu, kebanyakan syarikat pengeluar rokok adalah kepunyaan Yahudi. Membeli rokok secara tidak langsung akan menyumbang kekayaan kepada bangsa Yahudi yang sering ingin menghancurkan umat Islam. Seandainya segelintir di antara kita berasa sensitif untuk tidak ke Kentucky Fried Chicken dan Mc Donald tatkala bumi Iraq di serang Amerika Syarikat, kenapa tidak kita mengambil langkah untuk berhenti menghisap rokok yang dibuat oleh syarikat-syarikat Yahudi Amerika Syarikat?
  Selain itu juga, Muhammad al-Jibaly mengatakan bahawa merokok merupakan perbuatan yang hampir sama dengan orang yang berada di dalam api neraka, yang meminum dari mata air yang panas menggelegak dan memakan makanan dari pokok-pokok yang berduri sebagaimana yang dinyatakan di dalam Surah al-Gasiyah : 5-6.

  Berdasarkan kepada sebab-sebab dan hujah-hujah yang dinyatakan, mudah-mudahan para perokok menjadikan sempena Hari Tanpa Tembakau Sedunia ini sebagai titik tolak untuk menghentikan tabiat merokok. Tanamlah keazaman yang tinggi dalam diri untuk membuang tabiat buruk merokok. Banyak cara yang boleh diusahakan untuk membuang tabiat merokok.

  Ingatlah orang yang mahu kebaikan itu akan mencari jalan, manakala sebaliknya mereka yang cenderung ke arah keburukan itu akan hanya mencari alasan. Marilah kita sama-sama menghormati fatwa kebangsaan yang telah memutuskan bahawa menghisap rokok itu adalah HARAM di sisi pandangan Islam.

 2. Berhenti merokok sungguh bijaksana. Itu berarti berhenti menyalahgunakan tembakau.Berhenti dari melakukan kesalahan yang disengaja untuk merusak pemberian Sang Pencipta yaitu kebersihan tubuh kita.Di daerah yang sedang terkena polusi udara karena kebakaran hutan, masyarakat menggunakan masker agar mengurangi atau mencegah asap masuk paru-parunya.Kalau kita aktif merokok berarti sedang aktif mengotori paru-paru kita tanpa harus ada kebakaran hutan. Minta ampun …………………….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s