Fenomena Sejadah Berdiri

Dalam zaman yang muktahir ini, dimana Allah membayar cash atau tunai atas setiap perbuatan manusia dan terang-terangan bukti kebesaran Allah telah nyata dipersembahkan kepada hamba-Nya yang bernama manusia agar meletakkan akidah yang satu dan jitu hanya kepada-Nya dan mengembalikkan keinsafan dan keyakinan manusia yang semakin lama semakin luntur akibat kefanaan dunia. Malaysia telah digemparkan dengan kejadian demi kejadian dan yg terbaru belaku dengan jelas lagi bersuluh….Cuma setiap apa yang berlaku nak bersandar kepada apa? Itulah yang perlu diambilkira terlebih dahulu…Bagi yg beriman sudah tentu ini adalah kerja buat Allah walaupun jika ini kerja buat manusia..tetapi tidak menjadi kesalahan jika kita menyerah kembali segala yg berlaku kepada Allah dan bukan menyekutukan-Nya dengan yg lain. Persoalan mengapa dan kenapa serta bagaimana hendak dihuraikan dengan logik tak mampu. Kejadian seperti ini mungkin perbuatan manusia namun jika tiada bukti dan saksi hendaklah berlapang dada dan berbaik sangka. Kepada yang melihat jangan sampai datangkan fitnah balik kepada ajaran Islam kerana kepercayaan tertentu pula. Siapa yg melihat hendaklah menjadi muhasabah kepada dirinya bukan dihebahkan sehingga menimbukan fitnah.

Sejadah berdiri berlaku pula di Kedah, Pulau Pinang

ne_10.1

ORANG RAMAI melihat sejadah berdiri di surau Sekolah Maahad Ar-Rahmah Kenali, Kubang Kerian, Kota Bharu semalam.

KUALA LUMPUR – Kejadian sejadah berdiri terus berlaku semalam dan kali ini di Kedah dan Pulau Pinang selain kejadian sama berulang di Kelantan.

Di Alor Setar, tiga helai sejadah dilihat dalam keadaan bersembahyang berjemaah di ruang solat lelaki Surau Al-Rahmaniah, Kampung Teluk Yan.

ne_10.2

TIGA sejadah berdiri di surau Tanah Liat, Kampung Tanah Liat, Bukit Mertajam, Pulau Pinang semalam.

Kejadian itu disedari seorang kanak-kanak, Nur Zulaikha Rashid, 9, pada pukul 3.15 petang.

Imam surau, Mat Rotim Mat Hussain, 70, memberitahu, selepas dimaklumkan mengenai kejadian tersebut oleh penduduk, dia terus ke surau dan terkejut melihat sejadah berdiri.

ne_10.3

TIGA helai sejadah berdiri di Surau Al-Rahmaniah ketika penduduk datang menunaikan solat Asar di Kampung Teluk Yan, Alor Setar semalam.

Katanya, dia meninggalkan surau selepas solat Zuhur pada pukul 2 petang dan tiada perkara pelik berlaku ketika itu.

Nur Zulaikha pula memberitahu, dia ternampak sejadah berdiri melalui tingkap surau ketika melintasi surau untuk pergi mengaji al-Quran di rumah seorang penduduk.

Di Bukit Mertajam pula, empat helai sejadah didakwa berada dalam keadaan sedang bersolat di surau Tanah Liat, Kampung Tanah Liat.

ne_10.4

PENDUDUK melihat sejadah berdiri di dalam Madrasah Kampung Gual Pasung Hantu, Rantau Panjang semalam.

Ia kejadian kedua selepas kali pertama berlaku di sebuah rumah di Taman Haji Mohamad Amin, Permatang Pauh bulan lalu.

Seorang saksi, Asni Ahmad, 49, memberitahu, kejadian itu disedari pada pukul 4.30 petang ketika dia bersama beberapa penduduk kampung masuk ke surau untuk menunaikan solat Asar.

ne_10.5

KERATAN Kosmo! semalam.

Jelasnya, ketika pintu surau dibuka, mereka terkejut melihat empat helai sejadah berdiri berhampiran mimbar menghadap kiblat.

Di Kota Bharu, kejadian kelmarin berlaku lagi di Madrasah Kampung Gual Pasung Hantu, Rantau Panjang dan tiga lagi tempat iaitu Maahad Ar-Rahmah Kenali di Kubang Kerian dan Sekolah Kebangsaan (SK) Mulong 2 serta Pejabat Yayasan Islam Kelantan (YIK) semalam.

Dalam kejadian pukul 11.30 pagi, penduduk Kampung Gual Pasung Hantu gempar apabila sembilan helai sejadah dilihat seperti orang sedang solat berjemaah dalam keadaan duduk antara dua sujud.

Kejadian tersebut disedari oleh seorang kanak-kanak, Mohd. Iqbal Ismail, 5, yang sedang bermain berhampiran surau itu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s