New Clone Iphone direct from China

GAMBAR0126 GAMBAR0134 GAMBAR0136
Set Iphone Clone                                             USB cable                                 Earphone

GAMBAR0131 GAMBAR0132

Phone – Front                                                               Phone – Back

GAMBAR0139 GAMBAR0140 GAMBAR0142

Phone – Case                         Charger Bateri                   Extra Case – Gantung kat leher

GAMBAR0143

2 bateri Li-Ion

Sudah 2 hari aku beli telepon ini dah…terlupa pulak nak masukkan dlm blog aku….mungkin excited sangat dengan handphone nie sehingga terlupa nak masukkan dlm blog…Pendekkan cerita aku beli nie drp adik perempuan. Dia pulak dpt drp tunangnya yang baru balik dari China 2 hari lepas kerana berkursus kat sana…

Mulanya cam tak percaya…Huih… Iphone…tapi jangan tertipu ini adalah iphone clone sama tapi tak serupa…Interface touchscreen secerdik  iphone….kalau tak teliti semua kita boleh tertipu….Namun aku beli juga sebab ianya murah dan aku memang bercita-cita nak beli Iphone nie tapi tunggu dia support wifi 802.11a/g/n atau dilengkapi  ngan wimax.. itu pun kalau ada….lama lagi nak kena tunggu…

Tak boleh Iphone ori. Iphone clone pun jadilah…maka aku pun belilah dengan harga RM450 aku taktau harga pasaran berapa…Iphone clone nie memang tulis 32GB tapi dia punya memory kad dijual asing sbb internal memory below 1MB je…dia  depend ext. memory MicroSD atau TD…sekarang nie aku pakai 2gb shj…sedih..huh….tapi dia boleh support sampai 8gb.

Berita buruknya….banyak juga application yg tak de…dan ia cuma support GSM bukan 3G..bunyi speaker ada kurang byk  la..walaupun dia ada Hi-Fi…kalau nak dengaq lagu baik beli Ipod kot…games hanya 1 je …tapi leh install lg..internet connection lak.. pakai WAP atau GPRS agaknyer la…camera cuma 1.3++pxl aku rasa la sebab gamber tak sharp dan agak blur…quality low…

Berita baiknya… touchscreen dan fungsinya sama cam Iphone ori tapi Iphone ori lagi smooth mungkin sebab memory tinggi…dia leh masuk 2 atau dual sim card …charge pakai USB atau Power Adapter ada FM Radio..n..bluetooth

Aku selidik lagi akhirnya aku tau Brand sebenar phone nie adalah Brand Sci Phone CECT cuma tak tau yg mana satu sebab byk model CECT rasanya aku CECT i68 atau i9 atau i9s entah aku pun dah konfius….Mungkin ini lah spesifikasi dia lebih kurang lah…

Specifications

Highlights:
SUPPORT GSM 850 900 1800 1900MHz
JAVA 2.0 ,Compatible with the third party software
Shake Control Capacity, Internet, Email, MP3,Video Player & Recorder , Calendar, Calculator
GPRS/MMS / WAP 2.0/

1. Network: Support GSM 850/900/1800/1900WHz

2. Java2.0 supported, compatible with the third party software: MSN, Office, PDF and multi-games;

3. 3.2 inch ultra-definition flat touch screen;

4. Shake control capacity: swing to change music, pictures, interface menu. Menu flow in and out on the screen;

5. Slide to unlock;

6. MP3/MP4 player, bulti-in Hi-Fi stereo speaker, Support MP3 MP4 3GP;

7. FM radio;

8. Bluetooth 2.0;

9. Dual sim active: Dual sim Can Be Online At The Same Time;

10. Multi-language supported: English ,French ,Spanish ,Portuguese ,Turkic ,Pycck ,Chinese ,Arabic…….

11. 2 Megapixels auto-focus camera, DV, radio recorder;

12. Supports MMS/GPRS/WAP2.0;

13. Automatically adjust the status of pictures or videos when you play them;

14. E-book,64 phonix ring tone;

15. Free 2GB T-Flash card;

16. Dimension( Length x Width x Thickness):110mmx60mmx11.5mm

17. Weight: 95g; Very Light And Small

18. Duration of Standby Time: Up to 200-420hr (depend on the local network status)

19. Duration of Call Time: Up to 200-380mins(depend on the local network status)

20. USB 2.0 High Speed Transfer;

21. Calendar ,To Do List ,Alarm ,World Clock ,Calculator ,Unit Converter ,Currency Converter ,Health

Advertisements

Antara H1N1 dan Hijab apa kaitannya

hijjab-is-beautiful DSC02964

Gambar Hiasan

Aku dah lama terfikir hal ini dan nak berkongsi. Dikala manusia memperlekehkan dan mengutuk serta mengharamkan penutupan aurat dengan pemakaian hijjab dunia telah digemparkan dengan H1N1.

Apakah kaitan dengan pemakaian hijjab?

Disinilah, terlihat Kebijaksanaan Allah dengan menurunkan bala sebagai peringatan dan pengajaran kepada yang biadap yang memperkecilkan perintah Allah untuk menutup aurat. Inilah peringatan yang perlu kita ambil dan laksanakan..

Hari ini seluruh dunia terpaksa memakai penutup muka tak kira lelaki atau perempuan bagi mengelakkan terkena virus H1N1 tapi takde pulak yang mempertikaikan kenapa kena pakai penutup muka….

Namun ada juga yg masih memperlekehkan pemakaian penutup muka…manusia…manusia…..bila la nak insaf…

Pemakaian hijjab bukan sahaja mendapat pahala tetapi juga ada hikmah tertentu…dan jangan memperkecilkannya…

Pemakaian hijjab adalah relevan dahulu, kini dan sepanjang zaman walaupun sehingga hari akhirat.

HUJAH2 YANG MEWAJIBKAN PEMAKAIAN PURDAH

1.Firman Allah: وقل للمؤمننات يغضضن من أبصرهن ويحفظن فروجهن

maksudnya: dan katakanlah kpd muslimah tundukkanlah pandanganmu dan peliharalah kemaluanmu…….

Di sini disuruh supaya menjaga kemaluan, ia juga termasuk menjaga segala yg mendorong ke arah rosak nyer kemaluan/kehormatan. Ini kerana memperlihatkan muka kpd org ramai sudah tentunya mendorong nafsu syahwat lelaki dan akhirnya akan pergi kpd kejadian yg lebih jauh… Na’uzubillah………

2.Firman Allah: ولأ يبدين زينتهن اءلا ما ظهرمنها

maksudnya: dan janganlah pamerkan hiasan mereka kecuali apa yg zahir daripadanya…

Ibnu Mas’ud berkata bahwa apa yg zahir drpd mereka ialah pakaian. Ia disahihkan oleh Syaikh Mustafa Al-Adawi dlm kitab Jami’ Ahkamin Nisa’. Ini bermaksud wanita itu wajib menutup mukanya sekali….

3. Firman Allah: وليضربن بخمورهن على جيوبهن

masudnya: dan hendaklah mereka melabuhkan pakaian mereka hingga ke leher dan dada mereka…

Berdasarkan ayat ini, wanita itu wajib menutupi dada dan leher mereka, maka ,menutup muka adalah lebih wajib kerana wajah adalah tempat kecantikan dan godaan. Bagaimana mungkin agama yg bijaksana ini memerintahkan menutup dada dan leher tetapi membiarkan muka terbuka.

4.Firman Allah:ولا يضربن بأرجلهن ليعلم ما يخفين من زينتهن

maksudnya: dan janganlah mereka menghentakkan kaki2 mereka agar diketahui perhiasan yg mereka sembunyikan……

Allah melarang muslimah menghentakkan kaki2 mereka kerana khuatir akan terdengar perhiasan2 mereka seperti gelang kaki dan sebagainya. Hal ini kerana risau akan laki2 yg terdengar gelang2 kaki akan tergoda,maka godaan yg ditimbulkan kerana terlihat muka adalah lebih besar lagi. Apatah lagi dengan solekan2 yg berlebihan, pastinya ia lebih berhak ditutup untuk mengelakkan fitnah yg besar.

.5.Firman Allah (sorilah… dh malas nk tulis arab):
“apabila kamu meminta sesuatu keperluan drpd mereka, maka mintalah dr belakang tabir. Cara itu lebih menyucikan bagi hatimu dan hati mereka.” (Al-Ahzab:53)

Ayat ini jelas menunjukkan bahawa wanita wajib menutup diri mereka dari laki2 termasuk menutup wajah. Hikmahnya ialah untuk menjaga kesucian hati2 org yg beriman

6. Ummu Athiyah berkata: ” Pada dua hari raya, kami diperintahkan untuk mengeluarkan wanita2 haidh untuk menghadiri jemaah kaum muslimin dan doa’ mereka. Seorang wanita bertanya, “wahai rasulullah, seorang di antara kami tidak memiliki jilbab(tutup muka) bolehkah dia keluar..? Maka Rasulullah menjawab “hendaklah kwan2nya meminjamkan jilbab mereka”

7. Aisyah berkata: ” jika rasulullah meihat wanita2 di zaman ini apa yg kita lihat, nescaya beliau melarang wanita ke masjid”

perkataan Aisyah ini adalah setelah beliau wafat, dan ketika itu para wanita sudah tidak terlalu menjaga adab2 mereka. Antaranya tidak memakai jilbab(purdah). Ini menjelaskann bahawa jika seseorang muslimah itu tidak memakai jilbab, ia dilarang untuk keluar rumah.

ini adalah sebahagian hujah drpd 26 hujah yg ana dapati drpd para ulama’ dan mereka2 yg ahli dn layak dlm bidang ini….

Antara ulama’ yg berpendapat bahawa purdah itu wajib ialah:

1.Syaikh Muhammad Al-Shinqithi
2.Syaikh Abdul Aziz bin Baz
3.Syaikh Muhammad bin Shalih Al-Utsaimin
4.Syaik Abdullah bin Ibrahim Al Jarullah
5.Syaikh Bakar Abu Zaid
6.Syaikh Musthafa Al-Adhawi
dan lain2 lagi………

KESIMPULAN

-Menutup muka bukanlah suatu yg asing ketika zaman Rasulullah. Ia dilakukan hampir seluruh muslimah ketika itu sehingga ianya dijadikan keutamaan dan dijatuhkan hukum wajib oleh sebahagian ulama’. Namun sekarang ia sudah jadi tidak biasa dan jadilah ia hanya satu tuntutan dan bukan kewajipan walaupun terdapat hujah2 yg mantap serta kuat untuk mewajibkannya.

Tambahan sekarang sudah masuk apa yg dikatakan sebagai zaman fitnah. Maka seharusnya para muslimah terdorong untuk mengenakan purdah ke atas wajahnya demi kebaikan dirinya dan seluruh ummat islam.

-Zaman ini juga telah masuk sebagai apa yg dikatakan dlm hadis rasulullah:
بدأ الأسلام غريبا وسيعود غريبا فطبى للغربأ

maksudnya: “islam itu bermula dengan ganjil (dari pandangan orang ramai), dan ia akan kambali dipandang ganjil (akhir zaman), maka beruntunglah orang2 yg ganjil( pada waktu itu).”

maka, apa salahnya kita menjadi sebagai prg yg dipandang ganjil seperti yg dikatakan nabi dan sekaligus mendapat doa’ drpd nabi sebagai org yg beruntung. Jadi ana menyeru Muslimah agar doronglah diri anda serta rakan2 anda untuk mengenakan purdah, kerana walaupun ada dalil yg mengatakannya tidak wajib, tetapi kita mesti ingat bahawa terdapat juga dalil yg mengatakannya wajib.

Wasallam...

Selawat, tasbih dan doa solat Tarawikh

Panduan bacaan Selawat, Tasbih dan Doa solat tarawikh untuk Bilal dan makmum.

tarawikh
tarawikh1

tarawikh2

tarawikh3

tarawikh4

Bacaan Tasbih dan Selawat (selepas rakaat 4,8,12,16,20)

tarawikh5

tarawikh6

Iphone 3GS vs Android G1

androidg1-vs-iphone3gs

You know what’s the greatest issue with our life today ? Problems don’t come right out of nowhere, because you’re the one who created that problems. If something is not at least as good in every aspect as what you’re previously owned, then it has problems :-)

If you’re looking to buy either iPhone 3GS or Android G1 phone then you have to a make wise decision. Here are the summarized version of comparison between these cool gadget.

COMPARISON iphone g1
MEMORY 32 GB 1 GB
(EXPANDABLE SD SLOT)
BATTERY LIFE 5HR – 3G TALK TIME
300HR – STANDBY
5HR – 3G TALKTIME
130HR – STANDBY
CAMERA 3.0 MEGAPIXEL
+ VIDEO RECORDING AND EDITING
3.2 MEGAPIXEL
+ VIDEO RECORDING
WIFI YES YES
GPS YES
+TURN BY TURN (& DIGITAL COMPASS)
YES
+TURN BY TURN (& DIGITAL COMPASS)
VOICE COMMANDS YES YES
FORMATS MPEG-4,H.264,MOVMV4 & MP4 VIDEO – MP3,AAC,AIFF,WAV,AUDIBLE (234), PROTECTED AAC, VBR & APPLE LOSSLESS AUDIO MPEG-4,H.263,H.264 VIDEO -MP3,OGG,WMA,AAC+,AAC LC/LTP,AMR (NB,WB),MIDI & WAV AUDIO
MULTITASKING NO YES

Result trading using robot Masyuk v2 n Moving Averages

forex trading 18082009

forex trading 18082009g1

forex trading 18082009g2

Belajar main Forex

Alhamdulillah…

Dalam masa 2 minggu sehingga ke tarikh ini aku cuba untuk belajar main forex, setelah melihat kawan2 bermain timbul minat dihati untuk menceburi bidang ini… maka aku pun bertanya kepada kawan sekerja camner nak main dan join forex nie. Maka kawanku yang juga cikgu dalam bidang nie suruh aku masuk blog dia streetforex sambil dia brief sikit  cara2nya…Mula-mula aku begong dan terpegun juga sebab mereka asyik dok tengok graf turun naik nilai matawang tak boring ke …tetapi setelah ditunjuk profit yang diperolehi pada ketika itu..mula rasa tak senang duduk…panas punggung…Maka timbul hasrat yang membara dalam hati untuk menpelajarinya…Kata sifu Razif “Meh la join  kelas aku untuk mendapat info lebih lanjut kalau berminat”. Memang aku berminat tapi aku minat nak invest je suruh dia handle sebab aku tak der masa…tapi katanya lagi “Hang manage sendiri akaun hang lagi best”.

Selang berberapa hari..aku pun selidik sedikit lantar belakang forex juga halal dan haramnyer sebab takut makan riba lak nanti…jenuh lak nak menanggung dosa….Setakat yang aku tau forex jenis spot (beli matawang pada pembukaan forex dan jual pada penutupnya dan peroleh untung atau rugi dalam masa 24 hour) dan risikonya tinggi disamping tiada sama sekali jaminan akan untung sepanjang masa. Maka main forex jenis ini halal…Oleh kerana cara main forex nie cara spot maka halal la, so…aku pun nak main….

Tanpa berlengahkan masa aku terus download client forex….banyak jenis client forex yang ada kat internet tetapi aku memilih sama seperti kawan yg lain main iaitu Lite Forex…dan seterusnyer mendaftar lalu mencuba demonya  dahulu..Mulanya aku ingat demo nie hanya tipu sahaja tetapi sebenarnya graf yang dipaparkan sama seperti apa yang sebenarnya berlaku dipapan forex trading (real time) cuma dlm demo fake money usd digunakan. Pemilihan nisbah 1:200 dan jumlah usd yang aku main hanya 3000.

Selama 2 minggu mencuba dan mengalami kerugian demi kerugian sehinggalah pada saat ini…Alhamdulillah…aku rasa telah berjaya memahami cara untuk bermain sedikit sebanyak …tambahan lagi dengan pertolongan automated trading   (EA – Expert Advisors) atau boleh dipanggil robot atau bot yang menjalankan aktiviti secara automatik jual beli matawang..Inilah hasilnya apabila telah berhempas pulas selama 2 minggu….

tradinghistory

Gambar diatas : -Inilah history akaun aku sebelum ini…..

Belajar Forex

Hehe..tgklah semua matawang aku balun trade…

profit

Gambar ini tunjuk aku nyer keuntungan hari nie….gambar bawah nie aku besarkan

profit1

Alangkah baiknya kalau ini menjadi kenyataan…Tapi aku tetap kena ikut kelas Razif untuk perkemaskan lagi  info  dan dpt direct ilmu drp. sifu sendiri….Insya-Allah

Cara Menampilkan Widget Flash Islami Alhabib di WordPress

Bagaimana caranya?

Setakat ini, saya belum jumpa cara luntuk menampilkan widget flash islami pada sidebar. Misalnya, dengan terus copy-paste kode embed pada widget Text wordpress. Cuma dengan cara dibawah ini sahaja iaitu:-

  1. Gunakan kemudahan post-to-blog dari gigya untuk secara automatik menghantar post baru pada blog wordpress anda.

  2. Lihat dan Edit post baru tersebut, dapatkan kod yang tertulis dan pindahkan kod ini ke widget Text untuk sidebar.

Untuk keterangan lebih terperinci, silakan ikut langkah-langkah dibawah

howto-flash-widget-wp-01

1. Pada setiap halaman widget islami ada tombol BLOG ME!. Klik butang ini untuk mendapatkan kod embed atau pilihan untuk membuat post automatik ke blog anda.

w

2. Klik pada butang WordPress yang berada dibawah di antara butang ke website yang lain

howto-flash-widget-wp-03

3. Kotak dialog login akan muncul yang meminta anda memasukkan kod akses ke blog anda. Nama dan kata kunci anda tidak akan disimpan. Keduanya hanya digunakan untuk menghantar post secara automatik ke blog anda. Jangan lupa menuliskan alamat blog WordPress anda dengan benar. Klik submit or post.

howto-flash-widget-wp-04

4. Tunggu beberapa ketika dan akan keluar dialog Message Posted.

howto-flash-widget-wp-05

5. Tutup kotak dialog tersebut dan layari halaman blog anda kemudian log-in ke blog anda untuk melihat post tersebut.

howto-flash-widget-wp-06

6. Lihat bahagian Posts di Dashboard anda yang satu pos baru berjudul widget islami yang anda pilih. Edit post ini untuk melihat kod yang telah dikirimkan

howto-flash-widget-wp-07

7.Anda akan melihat kod seperti gambar di sebelah copy (Contrl + C) untuk di paste ke dalam widget anda.

howto-flash-widget-wp-08

8. Pergi ke (Appearance) dan klik Widgets.

howto-flash-widget-wp-09

9. Dari Widget yang tersedia, pilih Text dan klik Add (Tambahkan). Sebuah Widget Text akan ditambahkan ke Sidebar anda pada sisi kanan.

howto-flash-widget-wp-10

10. Setelah Text terbuka, pastekan kode yang elah anda salin tadi, sama ada klik-kanan Paste atau Ctrl-V. Kode akan tertulis seperti gmabar di sebelah.

howto-flash-widget-wp-11

11. Klik Save Changes (Simpan Perubahan). Kini lihat hasilnya dengan mengunjungi blog anda.

Itulah langkah-langkah yang harus anda lakukan untuk menampilkan widget islami kesukaan anda pada blog WordPress. Kini blog anda boleh menampilkan aneka pilihan jam islami, kalender islami, maupun widget islami lainnya.

Semoga berjaya.

Al-Fatihah – Asri Rabbani meninggal dunia

asri rabbani meninggal dunia

Marilah kita bersama-sama mensedekahkan Al-Fatihah kepada ketua kumpulan Rabbani, Ustaz Asri yang telah disahkan meninggal dunia kira-kira jam 11 pagi tadi di Hospital Pantai Kuala Lumpur. Punca kematian adalah disebabkan sakit jantung. Semoga roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman.

Al-Fatihah.

Hati-hati, periksa dulu code produk sebelum beli

Produk apapun yang akan disajikan suatu perusahaan ke pasaran, bahan-bahan produk tersebut harus terlebih dahulu mendapat ijin dari Badan Pengawas Obat dan Makanan Prancis dan Shaikh Sahib kerja di Badan tersebut bagian QC, oleh sebab itu dia mengetahui berbagai macam bahan makanan yang dipasarkan.
Banyak dari bahan-bahan tersebut dituliskan dengan istilah ilmiah namun ada juga beberapa yang dituliskan dalam bentuk matematis seperti E-904, E-141. Awalnya, saat Shaikh Sahib menemukan bentuk matematis tersebut, dia penasaran dan kemudian menanyakan kode matematis tersebut kepada seorang perancis yang berwenang dalam bidang itu dan orang tersebut menjawab “KERJAKAN SAJA TUGASMU, DAN JANGAN BANYAK TANYA”.
Jawaban tersebut menimbulkan kecurigaan buat Shaikh Sahib dan dia Kemudian mulai mencari tahu kode matematis tersebut dalam dokumen yang ada. Ternyata apa yang dia temukan cukup mengagetkan kaum muslim di dunia. Hampir di seluruh negara barat termasuk Eropa, pilihan utama untuk Daging adalah daging babi.
Peternakan babi sangat banyak di negara-negara tersebut. Di perancis sendiri jumlah peternakan babi mencapai lebih dari 42.000. Jumlah kandungan lemak dalam tubuh babi sangat tinggi dibandingkan dengan hewan lainnya. Namun orang eropa dan amerika berusaha menghindari lemak-lemaktersebut. Kemudian yang menjadi pertanyaan sekarang; dikemanakan lemak-lemak babi tersebut ?
Jawabannya adalah: Babi-babi tersebut dipotong di rumah-rumah jagal dalam pengawasan Badan POM dan yang membuat pusing Badan tersebut adalah membuang lemak yang sudah dipisahkan dari daging babi.
Dahulu kira-kira 60 tahun yang lalu, lemak-lemak tersebut dibakar. Kemudian mereka berpikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut. Sebagai awal ujicobanya mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut dan ternyata itu berhasil.
Lemak-lemak tersebut diproses secara kimiawi, dikemas sedemikian rupa Dan di! pasarkan Dalam pada itu negara-negara di eropa memberlakukan aturan Ya ng mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk makanan, obat-obatan harus dicantumkan pada kemasan. Oleh karena itu bahan yangterbuat dari lemak babi dicantukam dengan nama Pig Fat (lemak babi) pada kemasan produk.
Mereka yang sudah tinggal di Eropa selama 40 tahun terakhir ini mengetahui Hal tersebut. Namun produk dengan bahan lemak babi tersebut dilarang masuk ke negara-negara Islam pada saat itusehingga menimbulkan deficit perdagangan bagi negara pengekspor.
Menoleh ke masa lalu, jika anda hubungkan dengan Asia Tenggara, anda mungkin tahu tentang factor yang menimbulkan perang saudara. Pada saat itu, peluru senapan dibuat di Eropa dan diangkut ke belahan Benua melalui jalur laut. Perjalanannya memakan waktu berbulan-bulan hingga mencapai tempat tujuan sehingga bubuk mesiu yang ada di dalamnya Mengalami kerusakan karena terkena air laut.
Kemudian mereka punya ide untuk melapisi peluru tersebut dengan lemak babi. Lapisan lemak tersebutharus digigit dengan gigi terlebih d! ahulu sebelum digunakan. Saat berita mengenai pelapisan tersebut tersebar dan sampai ke telinga tentara yang kebanyakan Muslim dan beberapa Vegetarian (orang yang tdk makan daging), maka tentara-tentara tersebut menolak berperang sehingga mengakibatkan perang saudara (civil war).
Negara-negara eropa mengakui fakta tersebut dan kemudian menggantikan penulisan lemak babi dalamkemasan dengan menuliskan lemak hewan. Semua orang yang tinggal di Eropa sejak tahun 1970 – an mengetahuinya.
Saat perusahaan produsen ditanya oleh pihak berwenang dari negara Islam mengenai lemak hewan tersebut, maka jawabannya bahwa lemak tersebut adalah lemak sapi & domba, walaupun demikian lemak-lemak tesebut haram bagi muslim karena penyembelihan hewan ternak tersebut tidak mengikuti syariat islam. Oleh karena itu produk dengan label baru tersebut dilarang masuk ke negara-negara islam.
Sebagai akibatnya, perusahan-perusaha produsen menghadapi masalah keuangan yang sangat serius karena 75% penghasilan mereka diperoleh dengan menjual produknya ke Negara islam, dimana laba penjualan ke negara islam bias mencapai milliard dolar. Akhirnya mereka memutuskan untuk membuat kodifikasi bahasa yang hanya dimengerti oleh Badan POM sementara orang awam tidak mengetahuinya.
Kode tersebut diawali dengan kode E-CODES. E-INGREDIENTS ini terdapat di banyak produk perusahaan multinasional termasuk pasta gigi, sejenis permen karet, cokelat, gula-gula, biscuit, makanan kaleng, buah-buahan Kalengan dan beberapa multi vitamin dan masih banyak lagi jenis produk makanan & obat-obatan lainnya.
Semenjak produk – produk tersebut di atas banyak dikonsumsi oleh negara-negara muslim, kita sebagai masyarakat muslim tidak terkecuali sedang menghadapi masalah penyakit masyarakat yakni hilangnyarasa malu, kekerasan dan seks bebas (kumpul kebo).
Oleh karenanya, saya mohon kepada semua umat islam untuk memeriksa terlebih dahulu bahan-bahan produk yang akan kita konsumsi dan mencocokannya Dengan daftar kode E-CODES berikut ini. Jika ditemukan kode-kode berikut ini dalam kemasan produk yang akan kita beli, maka hendaknya dapat dihindari karena produk dengan kode-kode tersebut di bawah ini mengandung lemak babi.
Kode-kode tersebut adalah:E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252,E270, E280, E325, E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474, E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493, E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.
Adalah tanggung jawab kita semua sebagai umat islam untuk mengikuti syariat islam dan juga memberitahukan informasi ini kepada saudara-saurdara kita.

Ini dia rupa lemak babi …ha..ha…yummy..yummy.

Teka-teki Imam Al-Ghazali

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya (teka-teki);

Imam Ghazali = “Apakah yang paling dekat dengan kita di dunia ini?”
Murid 1 = “Orang tua”
Murid 2 = “Guru”
Murid 3 = “Teman”
Murid 4 = “Kaum kerabat”
Imam Ghazali = “semua jawapan itu benar, tetapi yang paling dekat dengan kta ialah MATI. Sebab itu janji Allah S.W.T bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati” (Surah Ali-Imran :185)

Imam Ghazali = “Apakah yang paling jauh dari kita di dunia ini?”
Murid 1 = “China”
Murid 2 = “Bulan”
Murid 3 = “Bintang”
Murid 4 = “Matahari”
Imam Ghazali = “semua jawapan itu benar, tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari2 yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama”

Imam Ghazali = “Apakah yang paling besar didunia ini?”
Murid 1 = “Gunung”
Murid 2 = “Matahari”
Murid 3 = “Bumi”
Imam Ghazali = “semua jawapan itu benar, tetapi yang paling besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al-A’raf:179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka”

Imam Ghazali = “Apakah yang paling berat didunia?”
Murid 1 = “Baja”
Murid 2 = “Besi”
Murid 3 = “Gajah”
Imam Ghazali = “semua jawapan itu benar, tetapi yang paling berat sekali adalah MEMEGANG AMANAH (Surah al-Azab:72. Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah S.W.T meminta mereka menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah S.W.T sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah”

Imam Ghazali = “Apakah yang paling ringan di dunia ini?”
Murid 1 = “Kapas”
Murid 2 = “Angin”
Murid 3 = “Debu”
Murid 4 = “Daun-daun”
Imam Ghazali = “semua jawapan itu benar, tetapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat”

Imam Ghazali = “Apakah yang paling tajam sekali di dunia ini?”
Murid-murid dengan serentak menjawab = “Mata pedang!!!”
Imam Ghazali = “semua jawapan itu benar, tetapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri”

Cara penyediaan tanaman hidroponik

Cara-cara penanaman hidroponik mengikut teknik yang betul di ketengahkan di sini. Buat yang ingin mencuba bolehlah beli satu Set Hidroponik sekarang dan cuba sendiri!!

CARA-CARA PENANAMAN HIDROPONIK DENGAN SET HIDROPONIK

tuang-air-dalam-takung-320x200

1. Tuangkan 20 liter air ke dalam takung hidroponik (paras air kira-kira 1 inci dari atas takung)

step-2-320x200

2. Tutup takung dengan penutup polisterin

gumpalkan-benang-320x200buat-sumbu-1-inci-320x200pastikan-lubang-bakul-media-tutup-320x200

3. Potong Benang media dan gumpalkan (lihat gambar) dan masukkan ke dalam setiap bakul media dan tarik untuk membuat sumbu(lihat gambar). Pastikan lubang bakul media tertutup sepenuhnya (lihat gambar).

step-3-320x200 step-4-320x200

4. Rendam kesemua bakul media di dalam air paip (lihat gambar). Kemudian letakkan kelapan-lapan bakul media pada lubang polisterin.

semai-benih-320x200

5. Semaikan tiga biji benih ke dalam tiap-tiap bakul media. Oleh kerana jangka masa matang adalah berlainan, hanya satu jenis benih bagi setiap takung.

3547998820_d546df79cf

6. Masukkan air ke dalam bekas dengan kira-kira 20 cawan penyukat

3547190391_255baa92f2

7. Keluarkan semua baja dan baja cecair dan masukkan ke dalam satu bekas

3547999232_86cb0b016a

8. Gaulkan kesemua baja dan air sehingga rata

3547999456_8f9fbbc259

9. Masukkan 2 cawan baja cecair tersebut ke dalam setiap takung hidroponik

3547191667_97fc88a25c

10. Gaulkan bancuhan air baja hidroponik di dalam takung hidroponik

3547191791_b197fb19fe

11. Tutup baki bancuhan baja hidroponik dan simpan di tempat yang tertutup untuk kegunaan seterusnya.

100_2328-320x200

Pada hari ke-7, cabutkan satu daripada benih yang telah bercambah dan biarkan dua tumbuhan bagi setiap bakul.

* Baja Hidroponik boleh digunakan untuk 10 kali tanaman, cukup untuk 10 takung hidroponik.

Penanaman Sayuran-Teknologi Fertigasi

fertigasi_471055718 Sistem Tanaman Fertigasi

fertigasi berasal daripada perkataan fertilization dan irrigation. Dalam fertigasi, proses pembajaan dan pengairan diberikan serentak kepada tanaman. Fertigasi tergolong dalam kumpulan hidroponik iaitu pengeluaran tanaman tanpa menggunakan tanah

Perkataan fertigasi berasal daripada perkataan fertilization dan irrigation. Dalam fertigasi, proses pembajaan dan pengairan diberikan serentak kepada tanaman. Fertigasi tergolong dalam kumpulan hidroponik iaitu pengeluaran tanaman tanpa menggunakan tanah. Secara umumnya, hanya beberapa jenis tanaman sahaja yang sesuai ditanam menggunakan kaedah fertigasi, antaranya tomato, cili, timun, terung, melon dan strawberi.

2
Dengan menggunakan kaedah fertigasi, pengusaha boleh mengelakkan tanaman mereka daripada dijangkiti penyakit akar seperti Pythium, Fusarium, Rhizoctonia dan penyakit layu bakteria yang kebanyakannya dibawa oleh tanah. Selain daripada itu, tanaman tersebut dapat ditanam di mana sahaja asalkan cukup cahaya untuk tujuan fotosintesis dan mempunyai tempat untuk meletak polibeg.

Kaedah titisan yang digunakan dalam sistem fertigasi mampu membekalkan air dan larutan baja kepada tanaman dengan berkesan tanpa pembaziran. Air dan larutan baja diberikan secara berkala setiap hari. Larutan baja yang mengandungi segala nutrien untuk keperluan peringkat pokok diberikan terus ke akar tanaman.

Teknologi sistem fertigasi ini paling praktikal dibuat di bawah Struktur Pelindung Hujan (SPH) untuk mengelakkan tanaman yang ditanam tidak mudah dijangkiti oleh sebarang penyakit sama ada penyakit daun, pucuk dan buah yang disebabkan oleh percikan hujan. Selain daripada melindungi tanaman daripada jangkitan penyakit, SPH juga dapat mengelakkan larutan baja yang diberikan kepada pokok menjadi terlalu cair akibat air hujan dan mengakibatkan pertumbuhan pokok terjejas dan hasil merosot.

SISTEM FERTIGASI

sistem

Sumber : http://abiagro.com.my

Antivirus di luar talian

Revolusi perisian sekuriti

Oleh ADHAM SHADAN dan AQMAR ALLADAD
rencana@kosmo.com.my

Selamatkah komputer kita daripada virus-virus baru yang tidak dikenali walaupun ia telah dilengkapi perisian-perisian antivirus?



DALAM masa yang terdekat ini, satu revolusi dijangka akan tercetus dalam industri perisian antivirus komputer. Anda bakal boleh mengoperasikannya tanpa perlu sambungan Internet dan tidak perlu mengemas kini perisian dari semasa ke semasa.

Sebelum ini, kebanyakan pengeluar perisian antivirus komputer menyifatkan ia seperti tidak akan berlaku. Bagi mereka, adalah mustahil untuk sesuatu perisian antivirus itu bersifat stand alone atau beroperasi secara di luar talian Internet (offline) sepenuhnya.

Ia dianggap sukar untuk berlaku kerana produk antivirus konvensional mengesan atau mengimbas virus apabila ancaman itu berada di dalam memori capaian rawak (RAM) komputer. Kenyataan bahawa virus atau ancaman-ancaman seumpamanya turut disebar menerusi laman web Internet dan e-mel, maka sambungan ke Internet dilihat sebagai keperluan bagi mengesan kewujudannya.

Berdasarkan mekanisme biasa juga, produk antivirus konvensional mengesan virus-virus atau kolektifnya digelar ‘malware’, dengan menghubungkannya pada pangkalan data virus yang dibina syarikat pengeluar produk berkenaan. Ini juga perlu dilakukan dengan mengakses Internet.

Sebelum ini juga, perisian antivirus perlu dikemas kini selalu atau secara berkala kerana realitinya virus-virus terus terbentuk dari semasa ke semasa. Pakar-pakar teknologi menganggarkan sekurang-kurangnya terdapat 500 virus komputer baru yang dilepaskan ke Internet setiap bulan. Maka, jika anda tidak melakukan kemas kini, anda mungkin tidak boleh mendapatkan ‘ubat’ bagi melindungi komputer anda daripada serangan virus terbaru.

Tetapi, itupun bergantung kepada sejauh mana syarikat pengeluar produk antivirus anda ‘mengenali’ virus berkenaan. Jika mereka tidak mengenalinya, perlindungan komputer anda untuk diselamatkan daripada virus tersebut mungkin sifar.

Produk antivirus konvensional memerlukan capaian ke pangkalan data virus sedia ada kerana mereka menggunakan kaedah signature atau padanan untuk mengesan virus. Dalam erti kata lain, sekiranya virus tersebut baru atau tidak dikenali, maka ia mungkin tidak dapat membantu pengguna. Justeru, timbul persoalan selamatkah komputer kita daripada virus-virus baru yang tidak dikenali walaupun telah menggunakan perisian-perisian antivirus?

Memang ada kaedah lain yang digunakan untuk mengesan virus terbaru seperti heuristic, namun kaedah itu tidak semestinya berkesan.

Bagi sesetengah orang proses mengemas kini agak melecehkan dan mengambil masa. Lebih buruk, jika ia menyebabkan operasi komputer menjadi perlahan.


SEBAGAI perlindungan optimum, pengguna seharusnya melindungi komputer mereka dengan produk antivirus yang mampu menghapuskan virus yang sudah dikenali dan virus baru yang tidak dikenali. – Gambar hiasan


Namun begitu, sebuah syarikat Ikonasoftware AG sudah membuktikan bahawa perkara yang dianggap mustahil itu boleh direalisasikan. Syarikat milik bumiputera Malaysia yang berdaftar di Bahnhoffstrasse, Switzerland itu bakal melancarkan produknya yang dinamakan Ikona MAPS (Sistem Perlindungan Serangan Malware) tidak lama lagi. Didakwa sebagai produk antivirus pertama stand alone di dunia, ia melindungi komputer daripada serangan siber meliputi malware seperti virus, cecacing, eksploit, backdoor, key logger, trojan, wabbit, root kit, spyware serta penggodam.


MOHAMAD RAZALI menerangkan mengenai produk antivirus tanpa menggunakan talian Internet, Ikona MAPS di Kuala Lumpur, baru-baru ini.


Di peringkat global, syarikat ini berpangkalan di Switzerland manakala ibu pejabat Asia Pasifiknya terletak di negara ini.

PRODUK antivirus Ikona MAPS dijangka akan meledak di pasaran kerana ciri kelainan yang ditawarkan.


“Pengeluar-pengeluar produk antivirus Amerika Syarikat (AS) mengatakan yang ia mustahil. Tapi, kami, anak Malaysia membuktikan yang mereka salah,” kata ketua pegawai operasinya, Mohamad Razali Salleh ketika ditemui Infiniti di Chan Sow Lin, Kuala Lumpur, baru-baru ini.


“Kita akan melancarkannya bermula di Malaysia sebelum di negara-negara yang lain. Walaupun 12 buah negara Eropah telah menandatangani perjanjian persefahaman dengan kita, tetapi kita tetap mahu memulakan pelancarannya di negara kita sendiri. Sebuah negara Eropah bahkan mahu kita membantu mereka bagi sekuriti komputer dalam bidang militari,” tambahnya sambil menjelaskan sistem sekuriti Ikona sesuai untuk segala peringkat daripada sekolah, rumah, pejabat, firma, bank, kerajaan sehingga ke bidang pertahanan.

Tidak menggunakan kaedah pengesanan ancaman virus dan seumpamanya menerusi pangkalan data virus, Mohamad Razali berkata, ia bermakna, Ikona mampu membunuh virus yang dikenali dan tidak dikenali.

“Kita tidak ada pangkalan data virus yang menyenaraikan virus yang kita sudah kenal. Ini kerana, kita tidak memerlukannya. Ikona boleh membunuh virus sama ada yang dikenali atau virus baru yang tidak dikenali,” katanya.

“Ikona adalah perisian pintar. Apa yang dilakukan Ikona hanyalah memfokuskan agar sistem komputer tidak ‘mesra malware’ dan melindungi data komputer daripada penceroboh. Ikona juga bukan membunuh virus apabila ia melepasi RAM sebaliknya sebelum ia memasuki RAM lagi,” katanya.

Menerima platform Microsoft XP SP1/2/3 dan Vista, ia juga mengawasi muat turun dan fungsi salinan. Ikona MAPS memudahkan kawalan sekuriti automatik sama ada pada dalaman dan luaran sistem serta memantau rangkaian sekuriti termasuk penggunaan peranti luaran seperti pemacu storan dan cakera padat.

Instalasi Ikona juga unik kerana menggunakan pemacu storan (thumbdrive) berbanding penggunaan cakera atau muat turun di Internet bagi produk antivirus konvensional. Ini kerana, kata Mohamad Razali, ia bagi mengelak sebarang bentuk penyalinan.

Semasa instalasi, Ikona akan melakukan imbasan ke seluruh sistem dan perisian yang ada dalam komputer dan ia dilakukan di antara 5 hingga 9 minit. Imbasan default Ikona pula disetkan setiap 30 saat dan diselesaikan dalam masa 8 saat. Ia tidak memperlahankan komputer.

“Ikona juga boleh diadaptasikan menurut kehendak pihak pengurusan sesuatu pejabat yang tidak membenarkan penggunaan internet, komunikasi secara talian atau pengaliran keluar-masuk data dalam kalangan pekerjanya,” katanya.

Ikona MAPS bakal boleh didapati pada harga di antara RM150 hingga RM500.

“Ikona MAPS dijangka akan meledak di pasaran kerana belum ada pesaing yang menawarkan perisian yang berciri sepertinya,” kata Mohamad Razali sambil memberitahu pihaknya telah melakukan demonstrasi ujian produk di salah sebuah kementerian di negara ini, baru-baru ini.

Enggan mendedahkan lebih lanjut mengenai produk tersebut dan insan-insan di sebalik pembuatannya, Mohamad Razali berkata, ia hanya akan didedahkan apabila produk itu dijangka dilancarkan dalam pertengahan bulan ini.

Kepada pihak yang berminat untuk menjalinkan kerjasama dengan Ikonasoftware bolehlah menghubungi talian 03-2164 0218.

Nyawa dua wanita diragut H1N1

Oleh HISHAM IDRIS
hisham.idris@kosmo.com.my


KAKITANGAN Jabatan Kesihatan Johor Bahru melakukan pemeriksaan di Sekolah Kebangsaan Seri Kenanga, Tampoi, Johor Bahru semalam.



KUALA LUMPUR – Penularan pandemik selesema babi (H1N1) di negara ini semakin membimbangkan apabila ia meragut dua lagi nyawa iaitu masing-masing satu di Hospital Miri dan di Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ), Seremban semalam.

Dalam kes di Miri, ia membabitkan seorang ibu muda berusia 23 tahun yang baru melahirkan anak di Hospital Miri.

Mangsa menjadi kes kematian ketujuh telah disahkan mendapat jangkitan H1N1 pada 23 Julai dan disahkan meninggal dunia pada pukul 4 pagi semalam disebabkan komplikasi pada paru-paru.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican berkata, pada mulanya mangsa telah bersalin di hospital berkenaan pada 21 Julai dan dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) sehari selepas itu.

“Selepas bersalin, mangsa didapati mengidap pneumonia yang teruk dan menunjukkan simptom demam serta batuk empat hari sebelum bersalin.

“Kematian mangsa direkodkan sebagai pneumonia akibat jangkitan H1N1,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Bagaimanapun, bayi mangsa selamat dan disahkan bebas daripada jangkitan H1N1.

Mangsa kelapan pula membabitkan seorang wanita berusia 51 tahun yang berasal dari Kuala Selangor yang disahkan meninggal dunia di HTJ malam kelmarin.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan, Dr. Zainal Ariffin Omar ketika dihubungi berkata, wanita itu dimasukkan ke HTJ pada hari kejadian dan meninggal dunia kira-kira pukul 11.50 malam.

PIKOM PC Fair 2009 (II)


pikom-pc-fair
~ PIKOM ICT FAIR 2009 (II) ~


UUM – PIKOM ICT FAIR 2009

29 – 31 July 2009 (10:00am – 10:00pm) Postponed Until Further Notice
University Utara Malaysia, Sintok, Kedah

31 July – 2 August 2009 (11:00am – 9:00pm)
· KL Convention Centre, Kuala Lumpur – Kuala Lumpur City Centre, 50888 Kuala Lumpur
Map of Surrounding Car Parks
· Village Mall, Sungai Petani – Kedah
· Dewan Perbandaran Taiping – Perak
· Batu Pahat Mall, Batu Pahat – Johor

7 August – 9 August 2009 (11:00am – 9:00pm)

· Penang International Sports Arena, Penang – Jalan Tun Dr Awang, 11900 Relau
· Mahkota Parade Melaka, Melaka – Jalan Merdeka, 75000 Bandar Hilir
· Sabah Trade Centre, Kota Kinabalu – Sabah
· Berjaya Megamall, Kuantan – Pahang

13 August – 15 August 2009 (11:00am – 9:00pm)

· KB Mall, Kota Bharu – Kelantan
· Terengganu Trade Centre, Kuala Terengganu – Terengganu

14 August – 16 August 2009 (11:00am – 9:00pm)

· Persada Johor International Convention Centre, Johor Bahru – Jalan Abdullah Ibrahim, 80000 Johor Bahru
· Stadium Indera Mulia, Ipoh, Perak – Jalan Ghazali Jawi, 31400 Ipoh