Ingat Mati

orgpintar

Advertisements

Perang search engine

Bing mahu tewaskan Google

Perang enjin carian Internet semakin hangat hari ini. Semuanya ingin merampas takhta Google. Adakah Bing yang dihasilkan Microsoft mampu menyaingi Google?


LAMAN Bing disifatkan sebagai satu ‘kelahiran semula’ teknologi carian Microsoft.

SEBUT sahaja enjin carian, Google tentunya nama yang sering bermain di bibir pengguna Internet di segenap pelosok dunia. Dinobatkan sebagai antara enjin carian Internet terpantas dan mampu menghasilkan keputusan carian yang bertepatan dengan kehendak pengguna, Google sering dianggap sebagai satu penanda aras prestasi bagi enjin carian lain dalam usaha mempertingkatkan keupayaan mereka.

Jika tahun lalu, Cuil muncul dalam persaingan atau lebih tepat lagi, perang enjin carian dalam usaha menandingi Google, kini muncul satu lagi enjin carian lain bagi memenuhi permintaan pengguna. Jika Cuil dibangunkan oleh bekas pakar yang berpengalaman dalam pembangunan dan reka bentuk enjin carian Google itu sendiri, enjin carian yang diberi nama Bing ini dibangunkan oleh seteru utama Google iaitu Microsoft.

Microsoft tidak pernah berputus asa dalam usaha menghasilkan sebuah enjin carian yang dapat memenuhi cita rasa pengguna. Menawarkan perkhidmatan mereka melalui laman http://www.bing.com, Bing disifatkan sebagai satu ‘kelahiran semula’ teknologi carian Microsoft. Sebelum ini, enjin carian Microsoft dikenali sebagai Live Search, Windows Live Search dan MSN Search.

Bing bukanlah satu-satunya enjin carian yang cuba menyaingi Google. Sebelum ini pun telah banyak enjin carian lain cuba menundukkannya, tetapi menemui jalan buntu. Enjin carian seperti Hakia, Mahalo dan Search Wikia sehingga hari ini masih belum menggoyahkan kedudukan Google. Malah Yahoo dan Askme.com yang muncul lebih awal sudah berjaya diatasi Google. Setelah bertahun-tahun mencuba, mereka masih belum mampu merampas kembali takhta mereka. Jadi, apakah yang membuatkan Bing begitu istimewa dan harus diberikan perhatian?.

Dipekenalkan kepada umum oleh Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft, Steve Ballmer pada 28 Mei lalu pada satu persidangan di San Diego, Amerika Syarikat, Bing dikatakan mampu memberikan saranan secara langsung sewaktu pengguna menaip perkataan yang hendak dicari. Selain itu, ia turut menyenaraikan carian yang berkaitan dengan keputusan carian pengguna dengan menggunakan teknologi semantik dari PowerSet iaitu sebuah syarikat pembangunan bahasa pengaturcaraan untuk enjin carian yang dibeli oleh Microsoft pada tahun lalu.

GOOGLE tentunya akan melipat gandakan usaha bagi memastikan mahkota mereka tidak dirampas!

Bing juga membolehkan pengguna menyimpan serta berkongsi sejarah carian mereka melalui aplikasi Windows Live SkyDive, e-mel dan laman sosial Facebook. Kemampuan Bing untuk membuat keputusan yang agak tepat dalam satu-satu proses carian dikatakan menjadi kekuatan utama Bing dalam mengharungi persaingan sengit di dalam industri digital pada hari ini.

Sebagai contoh, carian untuk tiket penerbangan tambang murah bukan sekadar menghimpunkan harga tiket tetapi turut memberikan maklumat sama ada tambang tersebut akan naik atau turun, ditambah dengan pautan tempat-tempat menarik, restoran dan acara yang berlangsung di destinasi yang ingin dituju. Keupayaan ini bukan hanya membantu pengguna dalam membuat satu-satu keputusan, tetapi turut membuka mata pengiklan.

Kaedah carian yang diperkenalkan Bing ini tentunya akan menarik pihak yang inginkan logo syarikat mereka terpampang di skrin komputer pengguna ketika membuat carian. Penggunaan Bing bagi tujuan carian juga membolehkan pengiklan memahami sekali gus memperbaiki perkhidmatan atau produk yang ditawarkan yang bertepatan dengan kehendak pengguna.

Hanya masa akan menentukan sama ada Google bakal diatasi oleh enjin carian lain. Sungguhpun hanya berbekalkan laman web yang begitu ringkas, Google telah membuktikan kemunculan mereka menepati kehendak pengguna masa ini. Secara relatifnya, masih banyak yang perlu dibuat oleh Bing dalam menyaingi Google, tetapi yang pasti sedikit sebanyak kemunculannya pasti membuatkan Google akan melipat gandakan lagi usaha mereka bagi memastikan mahkota mereka tidak dirampas!

Sumber ::   kosmo

Bing mahu tewaskan Google

Perang enjin carian Internet semakin hangat hari ini. Semuanya ingin merampas takhta Google. Adakah Bing yang dihasilkan Microsoft mampu menyaingi Google?


LAMAN Bing disifatkan sebagai satu ‘kelahiran semula’ teknologi carian Microsoft.

SEBUT sahaja enjin carian, Google tentunya nama yang sering bermain di bibir pengguna Internet di segenap pelosok dunia. Dinobatkan sebagai antara enjin carian Internet terpantas dan mampu menghasilkan keputusan carian yang bertepatan dengan kehendak pengguna, Google sering dianggap sebagai satu penanda aras prestasi bagi enjin carian lain dalam usaha mempertingkatkan keupayaan mereka.Jika tahun lalu, Cuil muncul dalam persaingan atau lebih tepat lagi, perang enjin carian dalam usaha menandingi Google, kini muncul satu lagi enjin carian lain bagi memenuhi permintaan pengguna. Jika Cuil dibangunkan oleh bekas pakar yang berpengalaman dalam pembangunan dan reka bentuk enjin carian Google itu sendiri, enjin carian yang diberi nama Bing ini dibangunkan oleh seteru utama Google iaitu Microsoft.

Microsoft tidak pernah berputus asa dalam usaha menghasilkan sebuah enjin carian yang dapat memenuhi cita rasa pengguna. Menawarkan perkhidmatan mereka melalui laman http://www.bing.com, Bing disifatkan sebagai satu ‘kelahiran semula’ teknologi carian Microsoft. Sebelum ini, enjin carian Microsoft dikenali sebagai Live Search, Windows Live Search dan MSN Search.

Bing bukanlah satu-satunya enjin carian yang cuba menyaingi Google. Sebelum ini pun telah banyak enjin carian lain cuba menundukkannya, tetapi menemui jalan buntu. Enjin carian seperti Hakia, Mahalo dan Search Wikia sehingga hari ini masih belum menggoyahkan kedudukan Google. Malah Yahoo dan Askme.com yang muncul lebih awal sudah berjaya diatasi Google. Setelah bertahun-tahun mencuba, mereka masih belum mampu merampas kembali takhta mereka. Jadi, apakah yang membuatkan Bing begitu istimewa dan harus diberikan perhatian?.

Dipekenalkan kepada umum oleh Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft, Steve Ballmer pada 28 Mei lalu pada satu persidangan di San Diego, Amerika Syarikat, Bing dikatakan mampu memberikan saranan secara langsung sewaktu pengguna menaip perkataan yang hendak dicari. Selain itu, ia turut menyenaraikan carian yang berkaitan dengan keputusan carian pengguna dengan menggunakan teknologi semantik dari PowerSet iaitu sebuah syarikat pembangunan bahasa pengaturcaraan untuk enjin carian yang dibeli oleh Microsoft pada tahun lalu.


GOOGLE tentunya akan melipat gandakan usaha bagi memastikan mahkota mereka tidak dirampas!

Bing juga membolehkan pengguna menyimpan serta berkongsi sejarah carian mereka melalui aplikasi Windows Live SkyDive, e-mel dan laman sosial Facebook. Kemampuan Bing untuk membuat keputusan yang agak tepat dalam satu-satu proses carian dikatakan menjadi kekuatan utama Bing dalam mengharungi persaingan sengit di dalam industri digital pada hari ini.Sebagai contoh, carian untuk tiket penerbangan tambang murah bukan sekadar menghimpunkan harga tiket tetapi turut memberikan maklumat sama ada tambang tersebut akan naik atau turun, ditambah dengan pautan tempat-tempat menarik, restoran dan acara yang berlangsung di destinasi yang ingin dituju. Keupayaan ini bukan hanya membantu pengguna dalam membuat satu-satu keputusan, tetapi turut membuka mata pengiklan.

Kaedah carian yang diperkenalkan Bing ini tentunya akan menarik pihak yang inginkan logo syarikat mereka terpampang di skrin komputer pengguna ketika membuat carian. Penggunaan Bing bagi tujuan carian juga membolehkan pengiklan memahami sekali gus memperbaiki perkhidmatan atau produk yang ditawarkan yang bertepatan dengan kehendak pengguna.

Hanya masa akan menentukan sama ada Google bakal diatasi oleh enjin carian lain. Sungguhpun hanya berbekalkan laman web yang begitu ringkas, Google telah membuktikan kemunculan mereka menepati kehendak pengguna masa ini. Secara relatifnya, masih banyak yang perlu dibuat oleh Bing dalam menyaingi Google, tetapi yang pasti sedikit sebanyak kemunculannya pasti membuatkan Google akan melipat gandakan lagi usaha mereka bagi memastikan mahkota mereka tidak dirampas!

Cinta tak kenal usia

Cinta suci Wook

Oleh Mohd Nasif Badruddin

mnasif@hmetro.com.my

ne_03.2ne_03.1

KUALA BERANG: Walaupun suaminya ditahan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) selepas didapati positif dadah jenis heroin, kasih sayang wanita berusia 106 tahun, Mek Wook Kundor terhadap suaminya, Mat Noor Che Musa, 37, tidak pernah luntur.

Perasaan itu jelas dilihat pada wajahnya yang sebak walaupun merelakan suaminya menjalani rawatan pemulihan bagi membolehkan mereka kembali melayari bahtera rumah tangga seperti pasangan lain kelak.

Seperti Wook, cinta Mat Noor terhadap isterinya juga tidak dapat disangkal apabila dilihat mencium wajah wanita itu sambil memohon maaf terhadap segala kesalahannya.

Wook berkata, dia reda dengan ketentuan Tuhan dan menganggap kejadian itu sebagai ujian dalam rumah tangga.

Katanya, dia masih sayang dan sentiasa memberi nasihat kepada suaminya supaya kembali ke pangkal jalan.

“Saya beri tasbih dan kopiah ini dengan harapan dia berzikir dan berdoa banyak-banyak memohon keampunaan Tuhan. Saya harap dia akan insaf serta jangan lupa sembahyang dan mengaji,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, semalam.

Mat Noor ditahan sepasukan lima pegawai AADK Hulu Terengganu di pekarangan rumahnya di Kampung Tok Bak di sini, jam 2.20 petang semalam sebelum dibawa ke sebuah klinik untuk menjalani pemeriksaan lanjut dan ke pejabat agensi berkenaan untuk diambil keterangan.

Seperti pasangan bahagia lain, kasih dan sayang Mat Noor nyata tidak pernah luntur terhadap wanita berkenaan apabila dia membuat permintaan terakhir mahu menemui isterinya sebelum dibawa ke Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen) Sungai Besi, Kuala Lumpur, jam 8 malam tadi.

Pertemuan penuh syahdu itu memberi kesempatan kepada Mat Noor menyuapkan makanan kepada Wook dan suapan penuh mesra itu mungkin suapan terakhir kepada isterinya berikutan dia akan dirawat selama dua tahun.

Wook yang mengetahui Mat Noor akan berjauhan dengannya turut membekalkan peralatan ibadah seperti tasbih, kopiah dan kain pelikat dengan harapan suaminya berzikir dan berdoa memohon ampun.

Melihatkan kasih sayang mendalam Wook terhadapnya, Mat Noor akhir berlembut hati dan sedia ditemu bual wartawan yang sudah lama menunggu untuk merakamkan gambar mereka.

“Saya rasa lebih baik saya pergi menjalani rawatan (pemulihan) ini…Tiada jalan lain lagi hendak pulih dan lebih baik saya pergi dengan sukarela.

“Saya harap isteri saya (Wook) duduk baik-baik dan pandai jaga diri sepanjang ketiadaan saya. Tidak tahulah macam mana keadaannya selepas ini kerana sebelum ini pun dia banyak bergantung harap pada saya,” katanya mengakui terbabit dengan dadah akibat pengaruh rakan dan perasaan ingin mencuba.

Pada akhir pertemuan mereka, suasana penuh syahdu dan sebak apabila Mat Noor mencium Wook dan memohon maaf terhadap segala kesalahannya.

Wook berkata, dia pernah mendengar orang memberitahu suaminya menagih dadah sejak awal tahun ini, tetapi tidak pernah melihat dengan mata sendiri sehinggalah seorang rakan Mat Noor memperli dengan memberitahu ‘tauke dadah’ sudah sampai, beberapa hari lalu.

“Malam semalam (kelmarin) saya nasihat Mat Noor jangan hisap dadah, tapi dia buat tidak dengar sehinggalah dia ditangkap hari ini (semalam),” katanya.

Menurutnya lagi, banyak barangan kemas miliknya digadai Mat Noor termasuk sebuah kereta terpakai yang dibeli dengan harga RM3,500 untuk suaminya turut dijual tiga bulan lalu.

Katanya, dia sedih dengan keadaan itu dan tidak putus berdoa sehinggalah empat hari lalu hatinya tergerak untuk membuka sebuah beg lama yang masih tersimpan seutas gelang emas.

Mengimbas kisah awal perkahwinan unik mereka yang pernah disiarkan Harian Metro secara eksklusif pada 1 Mei 2006, Mat Noor berkata, seboleh-bolehnya dia tidak mahu perkahwinan mereka dihebohkan kerana dia berkahwin atas dasar kasih sayang dan kasihan.

Sebelum bertemu jodoh dengan Mat Noor pada Februari 2006, Wook pernah berkahwin dengan 20 lelaki, tetapi tidak pernah dikurniakan zuriat.

Wook ketika itu dilaporkan berkata, dia berharap sangat perkahwinannya kali ini kekal hingga ke akhir hayat.

Sementara itu, Ketua Pegawai AADK Hulu Terengganu, Rohana Hitam, berkata kebiasaannya pihaknya hanya mengambil masa dua minggu untuk menahan suspek selepas risikan dibuat, tetapi dalam kes Mat Noor pihaknya mengambil masa dua bulan untuk menentukan kesahihan kerana tidak mahu menyusahkan Wook yang kini dijaga Mat Noor.

“Sepatutnya Mat Noor ditahan mengikut Seksyen (3)(1) Akta Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan) Pindaan 1998 atas tuduhan memiliki dadah, tetapi dia meminta untuk menyerah diri secara sukarela dan kini ditahan mengikut Seksyen 8(3)(a) akta sama.

“Mat Noor akan dibawa ke Puspen Sungai Besi untuk menjalani pemulihan selama dua tahun dan akan dibebaskan lebih awal jika berkelakuan baik,” katanya.

Menurutnya, selepas sesi kaunseling dijalankan, Mat Noor mengakui dia pernah terjebak dengan penagihan dadah dan dimasukkan ke pusat pemulihan sebelum berkahwin dengan Wook.

Sumber ::  logohm

Kenapa manusia semakin kejam??

June 27, 2009

Dah la dia rogol.. lepas tu dia makan pulak!!


Gambar dan cerita ni
diperoleh dapat dari e-mail yang dikirim oleh kawan-kawan. Gambar yang mereka download dari uncover reality.com

Kejadian telah berlaku di Kaherah, tarikh tah bila dah lupa, seorang gadis telah dirogol dan juga dibunuh lalu dimakan oleh seorang pekerja warga Bangladesh yang bekerja disana.. Ada sesiapa pernah dengar berita ni?

Jadi buat semua para sahabat yang mempunyai kakak, adik atau anak sendiri berhati-hatilah..

Gambar mangsa sebelum dimakan
Mangsa setelah dirogol dan dimakan
Yang tinggal
Hanya kepala dan tulang.


Kenapa manusia semakin kejam??

H1N1 dan Micheal Jackson: Suatu Iktibar

https://i1.wp.com/www.imbrandon.com/wp-content/uploads/2009/06/michael-jackson.jpg

1. Dunia kini digamatkan dengan penularan wabak Selesema Babi yang kemudiannya disebut sebagai Influeza A [ H1N1 ] . Kepantasannya menular ke seluruh dunia sama deras dengan berita kematian Micheal Jackson yang juga meletakkan suasana dunia menjadi gamat seketika.

2. Negara kita tidak terkecuali menerima kesan dari keduanya [ H1N1 dan Mitos Micheal Jackson ] beberapa buah sekolah terpaksa ditutup dan pelajarnya dikuarantin. Angka yang disyaki menerima jangkitan virus merbahaya ini semakin meningkat.

3. Masyarakat sebahagiannya menjadi panik menerima ancaman virus ini, sama tahap dengan histeria yang berlaku kepada peminat Micheal Jackson sejurus mereka mendengar berita kematian bintang pujaan mereka.

4. Segala aktiviti tergendala, malah menimbulkan rasa resah dikalangan rakyat terhadap penularan wabak berjangkit ini . Namun usaha yg diambil tidak serius dan berkesan dari pihak berwajib selain hanya menyabarkan rakyat agar jangan panik . Biarpun WHO telah mengarahkan langkah tindak yang tegas dan serius.

5. Mungkin pihak berwajib telah bertindak , namun belum meyakinkan masyarakat lantaran peningkatan angka mereka yang dijangkiti virus tersebut. Suka atau tidak , kerajaan mesti menggandakan usaha mereka agar rakyat dan negara benar – benar selamat . Serentak itu , saya mencadangkan agar kerajaan mengarahkan seluruh masjid mengadakan solat hajat agar Allah swt menyelamatkan negara kita.

6. Cuma saya tidak yakin sejauh mana keupayaan kerajaan Malaysia hari ini tergerak hati untuk mengambil pendekatan spiritual ini dengan munajat dan solat hajat disamping usaha dan ikhtiar membendung serta mendidik rakyat agar selamat dari penularan virus H1N1.

7. Sebab saya mempunyai pengalaman bagaimana kerajaan menganjurkan tahlil dan bacaan Yassin apabila negara dilanda Tsunami sekaligus membuatkan Malaysia menjadi sunyi menjelang tahun baru tanpa sebarang band dan konsert . Malangnya suasana itu hanya mampu bertahan beberapa hari sahaja dan kemudiannya negara kembali kepada asal dengan galak merenyamnya muzik dan pesta seolah – olah tsunami tidak pernah berlaku dan tidak akan berlaku lagi.

8. Sedar dan insafnya orang kita ini hanya hangat – hangat tahi orang. Lihatlah sahaja hari ini, dalam keadaan negara dilanda penyakit H1N1 dan angka mereka yang dijangkiti terus meningkat, negara kita tidak langsung menunjukkan rasa insaf dan ingin kembali kepada Allah swt. Sebaliknya sempena dengan kematian Micheal Jackson, mereka kembali menayangkan video – video klip Micheal Jackson dan mengangkat Micheal Jackson sebagai pujaan yang ditangisi pemergiaannya sehingga ada yang histeria lantaran gagal menahan perasaan.

9. Mengenang orang mati bukan begitu caranya. Tambahan pula ada pandangan mengatakan Micheal Jackson ini telah memeluk ajaran Islam sebelum mati. Abangnya Jeremi Jackson sempat mendoakan agar Allah merahmati ruh Micheal Jackson.

10. Maksud saya , hadhirkanlah rasa insaf betapa kita manusia yang lemah tidak mampu untuk mengelak diri dari musibah seperti penularan wabak H1N1, juga insaf betapa kita biarpun hebat dan ternama dipuja serata dunia tetap akan mati menemui Allah swt. Insaflah betapa Allah swt adalah Tuhan yang Maha berkuasa dan kepadaNya lah kita semua akan kembali.

By Nasrudin Hassan at Tantawi

EMR Protector – Lindungi anda daripada bahaya EMR

PRODUK ABAD KE-21 DEMI KESIHATAN INSAN
TERSAYANG

EMR

*BionCerastone EMR Protector ialah produk teknologi canggih abad ke-21 jepun
untuk melindungi anda daripada kesan mudarat pencemaran gelombang
elektromagnet.
*Digabungkan dengan Bio ceramics yang berupaya mengeluarkan tenaga skalar,
sinaran inframerah dan ion negatif, ia menghapus dan meneutralisasikan kesan
buruk gelombang elektromagnet yang berpunca daripada peranti kegunaan harian.
*BionCerastone EMR Protector direka khusus agar mudah digunakan pada
mana-mana bahagian telefon bimbit,tv,komputer,ketuhar gelombang mikro,peti sejuk,penyaman udara dan lain-lain peralatan elektrik.
*Lindungilah diri dan keluarga tersayang anda dan alami ketenangan dengan
BioCerastone EMR Protector.

*Telefon bimbit merupakan kemudahan era moden dalam masyarakat kita.Namun begitu inovasi canggih ini mengancam kesihatan manusia.Kita terdedah kepada pelbagai bentuk sinaran setiap hari.Daripada gelombang mikro hinggalah sinar X, kita sentiasa dikelilingi gelombang EMF
(SINARAN ELEKTROMAGNET).
*Bahaya teknologi wayarles mungkin lebih tragik daripada kesan rumah hijau.Sinaran telefon bimbit boleh mengakibatkan kerosakkan genetik malah penggunaan secara sederhana teknologi komunikasi komunikasi mudah alih ini masih boleh meningkatkan risiko tumor otak secara mendadak.”

ADAKAH IA SELAMAT
Telefon bimbit “Merosakkan sel-sel otak”
*sinaran telefon bimbit boleh merosakkan sel-sel darah dengan meningkatkan kuasa tekanan sesama mereka kata para saintis.

Telefon bimbit “Mengubah DNA manusia” *kajian makmal menunjukkan bahawa gelombang radio daripada telefon bimbit boleh mengancam sel-sel badan dan merosakkan DNA.
(sumber dari BBC News)

Telefon bimbit boleh mempengaruhi kualiti sprema
*kata penyelidik jika telefon bimbit disimpan dalam poket dan dibiarkan dalam mod cakap akan merendahkan kualiti sprema, demikian menurut penyelidikkan baru daripada cleveland clinic.
(sumber dari CNN)
Kajian: Radiasi dari telefon bimbit merosakkan daya ingatan
*pendedahan kepada sinaran telefon bimbit memburukkan ingatan jangka pendek,menurut kajian baru di sweden.
(sumber dari the total sweden news in English)

Soalan-soalan lazim

1.Apakah itu E.M.R?
E.M.R merujuk kepada radio elektromagnet,sinaran frekuensi berbahaya yang dipancarkan oleh telefon bimbit.Sinaran tidak mengion daripada sumber frekuesi rendah mengion seperti model awal telefon bimbit dipercayai selamat.Pandangan ini telah berubah sejak kuasa telefon bimbit dipertingkatkan daripada gelombang paras rendah kepada gelombang mikro paras tinggi

2.Apakah perbezaan antara gelombang radio dan gelombang mikro?
Gelombang radio adalah kuasa penghantaran berparas rendah yang menghantar isyarat dari atau ke telefon anda.Frekuensi tidak mengion ini adalah selamat.Kini telefon bimbit berkapasiti 900MHZ hingga 2.4GIGs atau lebih tinggi agar andadapat menerima isyarat yang jelas apabila bergerak dari satu bilik ke satu bilik lain atau di luar.Namun demikian,telefon anda kini dilengkapi kuasa sinaran gelombang mikro/inframerah.

3.Adakah telefon bimbit membahayakan?
Beberapa penyelidikan telah menunjukkan sinaran frekuensi radio daripada antena telefon bimbit “MENYEBABKAN KEROSAKKAN GENETIK DALAM DARAH MANUSIA”,sementara satu kajian kes lagi mendapati “PENINGKATAN STATISTIK YANG SIGNIFIKAN”bagi tumor otak neuro-eptelium dikalangan pengguna telefon bimbit.
Dalam tahun 2004,satu kajian terhadap 750 orang yang dilaksanakan oleh karolinska institute di sweden mendapati bahawa pengginaan telefon bimbit selama 10 tahun dan ke atas meningkatkan risiko tumor telinga sebanyak 4 kali.

4.Apakah kesan-kesan bahaya dari penggunaan telefon bimbit yang terlalu kerap?
Ramai pengguna mengadu bahawa telefon mereka terasa hangat dan mereka mengalami tanda-tanda seperti sakit kepala,kelesuan,kebas dan kehilangan ingatan .Ada telefon bimbit yang lebih menjana haba daripada yang lain.Dalam satu kajian terhadap remaja di bawah 16 tahun,saintis di Eropah melaporkan kehilangan memori jangka pendek(SEHINGGA 50 MINIT) boleh berlaku selepas menggunakan telefon bimbit.

5.Bagaimanakah BioCerastone EMR Protector bertindak?
BioCerastone EMR protector dicipta dengan teknologi canggih jepun daripada bahan seramik yang berupaya mengeluarkan tenaga skalar,sinaran inframerah dan ion negatif yang boleh menghapus dan meneutralkan kesan buruk gelombang elektromagnet bagi melindungi anda dan keluarga tersayang daripada ancaman sinar telefon bimbit.

6.Berapa lamakah BioCerastone EMR protector boleh bertahan? Apakah perlu untuk menggantikannya setiap tahun?
BioCerastone EMR protector mengurangkan sinar Frekuensi radio sepanjang jangka hayat selagi ia tidak dirosakkan.BioCerastone EMR Protector tidak boleh dipindahkan ke telefon lain selepas dipasang kerana pelekat 3M tidak dapat melekat lagi selepas ditanggalkan.Oleh itu,gunakan BioCerastone EMR Protector yang baru untuk telefon bimbit yang baru dibeli.

Germany to start testing underground CO2 storage

June 30, 2008
The project will store up to 60,000 tons of carbon dioxide at a depth of more than 600 meters over the next two years.

The German Research Centre for Geosciences announced that it plans to begin pumping carbon dioxide today into underground storage in Ketzin, Germany.

The national research center said up to 60,000 tons of carbon dioxide would be stored at a depth of more than 600 meters overs the next two years.

“Nowadays, a safe energy supply and environmental aspects can no longer be treated separately,” said professor Reinhard Hüttl, scientific executive director of the German Research Centre for Geosciences.

The research center said this would be the first time that injection into and storage of carbon dioxide in deep, saltwater-filled, porous rocks would be examined in Europe.

The center, which said it’s working with 18 partners from nine countries, said an injection well and two observation wells have been lowered to depths of 800 meters, equipped with modern sensor technology and successfully tested.

The necessary infrastructure and injection-system are complete, according to the national research center.

“With the project CO2-SINK in Ketzin we avail of a worldwide unique laboratory in which we can examine in detail the storage of CO2 in the underground and the interaction with the geo- and biosphere,” said Hüttl.

“In addition to the reduction of CO2-emissions through CO2-separation and storage, regenerative and basic loadable energy resources are tapped and adaptation strategies developed.”

For storage, the research center said carbon dioxide in food-grade quality is employed, which is used, for example, in drinks such as mineral water or beer.

Source :: Cleantech

Anda Stress ? Few tips to release stress

Terdapat beberapa tips yang kita boleh amalkan bertujuan mengurangkan tekanan hidup. Antaranya ialah :

Biasakan diri berada dalam keadaan berwuduk

Jiwa kita akan menjadi tenang jika kita membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. Para pelajar misalnya, disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulang kaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati.

Perbanyakkan membaca Al-Qur’an

Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca Al-Quran walaupun satu ayat. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca Al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. Oleh itu, jadikanlah Al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu.

Banyakkan Solat Sunat

Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah, kita disuruh membanyakkan amal ibadat kita sehari-hari. Antaranya, dengan mendirikan solat sunat. Solat sunat hajat, solat sunat taubat, solat sunat tasbih adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. Kita bangun pada sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah.

Selalu berdoa kepada Allah

Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripada-Nya. Ini bererti kita disuruh berdoa hanya kepada Allah yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat, tengah malam, pagi sebelum waktu Subuh, malam hari raya, ketika waktu azan dan iqamah. Insya-Allah, Allah akan memakbulkan doa setiap hamba-Nya yang benar-benar ikhlas. Namun, kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak akan datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh. Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa.

Bersangka baik dengan Allah

Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah yang berkuasa bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba Allah. Oleh itu, kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan- Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu.

Lakukan kegiatan luar seperti bersukan

Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cerdas akan membentuk otak yang cergas. Segala tekanan sewaktu bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti luar yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh.

Amal diet dengan disiplin yang kuat

Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan salah satu faktor tekanan sewaktu bekerja. Oleh itu, cara untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. Diet yang tidak terkawal akan menyebabkan kegemukan dan menimbulkan penyakit kronik yang lain seperti lemah jantung, darah tinggi, kencing manis.

Menangis dengan sepuas hati

Tekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. “Luaran lain hati lain” ada sesetengah individu apabila mereka mengalami sesuatu tekanan, mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan mereka itu. Sebagai contoh, bila dilihat bersama rakan-rakan tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha mengurangkan tekanan yang dihadapi di tempat kerja.

Hargai kebolehan diri sendiri

Kita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Apabila kita mempunyai keyakinan diri, maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. Apa yang penting ialah, kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup dengan lebih ceria.

Cintai diri sendiri

“Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai diri orang lain”. Jelas daripada maksud sepotong hadis ini, kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman. Kesimpulan Sebagai kesimpulannya, tekanan kerja bukanlah satu bebanan yang sukar untuk diatasi. Dengan usaha yang gigih dan kesabaran yang tinggi serta jalan penyelesaian yang jitu, bebanan yang kita alami pastinya akan dapat diselesaikan dengan jayanya..

SELAMAT MENCUBA…

Take five – 5分休憩

1.Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan ….Italy…., jurugambar dikenali sebagai paparazzi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasamelayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabiladiganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometerdaripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapimengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kitaakan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

14. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca post ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku?