Masalah login YM guna IM Chat Client

Pada 20hb yang lepas, Yahoo! Inc. telah membuat sedikit perubahan dalam server messenger mereka. Dan hal ini secara praktikalnya telah menyebabkan im client dalam linux sama ada Pidgin, Kopete, Empathy atau Gyachi, tidak boleh login atau lebih tepat lagi tidak boleh connect.

Lol! Patutla tak boleh nak connect ke ym. Rupanyer si Yahoo ni ubah login method kat server diorang! Tapi jangan bimbang, jika anda menggunakan Pidgin, sila upgrade pidgin anda ke versi 2.5.7.

Bukak Terminal dan pastekan:

sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com \ 67265eb522bdd6b1c69e66ed7fb8bee0a1f196a8

echo deb http://ppa.launchpad.net/pidgin-developers/ppa/ubuntu \ `lsb_release --short --codename` main | \

sudo tee /etc/apt/sources.list.d/pidgin-ppa.list 

kemudian,

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

Tapi jika anda menggunakan im client yang lain seperti Empathy, sila ubah url “server” seperti berikut:

cn.scs.msg.yahoo.com

Semoga berjaya!

Sumber:: Melayubuntu@Blogspot

One comment on “Masalah login YM guna IM Chat Client

  1. Loll~ patut la..
    susah2 je p download YM sbb pidgin wt hal..
    dan satu lagi..

    sesape yang dah install 2.5.7, jangan lupe delete account lame create balik.. (in case xjadi gk)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s