Apt-cdrom can’t mount device

Binary package hint: synaptic

This bug concerns the pre-installed Ubuntu x.xx on the Dell 1420 laptop: sudo apt-cdrom add cannot mount the CD_ROM (ditto for synaptic). There is a known fix (see below)- the reason I’m reporting it is because it occurs on the *pre-installed* Ubuntu. The consequence is that the user can’t install more packages from the Ubuntu CD “out of the box” (like build-essential, which is needed for gcc to find the standard include files). Instead he has to perform some sysadmin functions that are likely beyond the technical competence of many users- it was for me anyway.

Anyway, here’s the relevent configuration out of the box:
In / we have:
lrwxrwxrwx 1 root root 11 2007-08-25 01:15 cdrom -> media/cdrom

In /media we have:
lrwxrwxrwx 1 root root 6 2007-08-25 01:16 cdrom -> cdrom0
drwxr-xr-x 2 root root 1024 2007-06-21 07:12 cdrom0
dr-xr-xr-x 13 ben root 4096 2007-04-15 06:52 Ubuntu 7.04 i386

(The last entry there is the actual CD.)

mount shows:
/dev/hda on /media/Ubuntu x.xx i386 type iso9660 (ro,nosuid,nodev,uid=1000,utf

in /etc/fstab we have:
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0

The solution (one of many probably) is to change the entry in /etc/fstab from /dev/scd0 to /dev/hda

I’m new around here, so I don’t know all the issues involved, but shouldn’t we be able to insure that in the pre-installed Ubuntu on Dell, synaptic and apt-cdrom work without any problem? Is this an issue for Ubuntu or for the Dell installation of it?

Source ::   launchpad-logo-and-name-hierarchy

Advertisements

Pray Times – add ons extentions for Mozilla Firefox

For those of you who frequent browsing (exploring) the virtual world with Mozilla Firefox, so if there is no reminder, could forget the time when prayer has been entered. Among the benefits of Firefox is support Add-ons (additional functions) that there are so many. One of them is a prayer reminder.

One of the add-ons that are quite useful Pray Times!, Prayer reminder for Firefox.

Pray Times! calculation algorithm using a similar (possibly the same) with a prayer reminder application, such as Shollu, Azan Times and others. So if Shollu have been using, then look almost the same time.

What are the features of Pray Times!

* Different methods of prayer time calculation

* Information within the time prayer

* Automatic azan voice or other audio when the time comes

* Support various places in the world

* The calculation of local (does not need internet connection)

* Display information prayer time when the mouse on the area of Pray Times!

* Not limited Operating System that is used, which use web browser Mozilla Firefox

* Various options (calculation) that can be entered manually

* Available jadwan monthly prayer time

How Installasi

1. Go to the URL address Pray Times!

2. Click the “Add to Firefox”.

3. And if the browser used is Firefox, it will automatically install the direct add-on, with confirmation as shown below:

Praytimes

4. Just click the Install Now. See the effect so that firefox needs to be opened and closed again.

Download and manually Installasi

If we do not want to install directly from the brower firefox (possible to install in the home, eman browser, computer, etc.), then we can download this add-on separately.

Download the add-on

1. Use a browser other than Firefox, for example, Chrome, IE, Safari, etc. Operas.

2. Open the link above, Pray Times!

3. Just click “Add to Firefox”, it will be in the download file pray_times!-1.1.3

calculation

4. Save this file on your computer.

Add-on installation manually:

1. Open the Firefox browser

2. Select the File menu> Open File, and locate the file before (pray_times!-1.1.3)

3. Click Open, then it will continue with the installation process of Pray Times!

can_add_azan_mp3

In the right corner of the Firefox browser will look prayer time. To set, please right click and select Opstions.
Azan files that are included only a sample only, so only heard the sound Takbir adzan.
To download files adzan other, can be downloaded from http://tanzil.info/praytime/audio/

In addition to the Pray Times!, Reminders prayer for windows could use Shollu, while for handphone (HP) and other gadgets that support java, can use the Azan Times.

Jimat Belanja

Kos kahwin cuma RM250


LAPAN pasangan pengantin ceria selepas Majlis Perkahwinan Beramai-ramai yang berlangsung di Masjid Sultan Ahmad, Chukai, Kemaman semalam.

KEMAMAN – Tidak perlu duit hantaran dan belanja kenduri, cuma sediakan RM250.

Itulah jumlah yang perlu dibelanjakan oleh lapan pasangan muda untuk mendirikan rumah tangga melalui Program Perkahwinan Beramai-ramai Daerah Kemaman di Chukai di sini semalam.

Jumlah tersebut meliputi RM100 untuk kursus kahwin, RM113 upah jurunikah, RM5 untuk borang perkahwinan dan RM32 mas kahwin.

Kesemua pengantin yang berumur 14 hingga 35 tahun itu dinikahkan secara serentak oleh lapan jurunikah di Masjid Sultan Ahmad kira-kira pukul 12 tengah hari.

Sementara bagi majlis kenduri ditaja sepenuhnya oleh Pejabat Agama Daerah, Pejabat Daerah dan badan bukan kerajaan (NGO) yang dihadiri kira-kira 700 jemputan di pekarangan masjid berkenaan.

Dapatkan berita selanjutnya di Kosmo!.

Sumber ::   kosmo

Guna istilah selesema babi ganti H1N1 – Rais


PENGETUA Sekolah Menengah Kebangsaan Wangsa Maju Seksyen 2, Kuala Lumpur, Rokiah Yaacob memberi penerangan kepada pelajar-pelajarnya berhubung penularan H1N1 di sekolah itu kelmarin.

KUALA LUMPUR – Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim semalam mencadangkan supaya semua pengamal media kembali menggunakan istilah selesema babi bagi menggantikan istilah influenza A (H1N1) yang digunakan sekarang.

Rais berkata, syor itu dibuat bagi memastikan orang ramai sedar akan bahaya selesema itu dan mesej mengenainya dapat disampaikan dengan lebih tepat kepada mereka.

“Bila dalam Bahasa Melayu pula ada juruhebah yang enggan nak sebut H1N1, jadi kalau selesema babi, kan senang,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan rasmi ke Pos Malaysia di sini.

Beliau menambah, kementeriannya akan memantau program-program yang menyiarkan iklan-iklan yang berkaitan dengan kesihatan agar tiada kekeliruan mengenai ketepatan mesej serta kefahaman orang ramai mengenai selesema babi.

“Hal yang berkaitan dengan kesihatan kita tidak harus campur aduk dengan gara-gara atau cara-cara iklan yang mengelirukan. Kami akan pantau iklan yang disiarkan di televisyen dan melihatnya dari sudut ketepatan mesej serta fahaman orang,” katanya.

Sementara itu, Pensyarah Bahasa, Jabatan Bahasa Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, Prof. Madya Dr. Arbaie Sujud ketika mengulas cadangan tersebut berkata, penggunaan semula istilah ‘selesema babi’ dapat menimbulkan kegerunan masyarakat terhadap wabak tersebut berbanding istilah H1N1.

Sumber ::   kosmo

Ubah Pidgin icon theme

Pidgin adalah instant messenger di dalam Ubuntu yang terinstall selepas install ubuntu itu sendiri.Pidgin menyokong protokol-protokol seperti;

Bagi pengguna yahoo messenger, adalah lebih baik menggunakan pidgin di dalam ubuntu.Namun buat masa ini,pidgin masih lagi tidak menyediakan fungsi call pc-2-pc dan fungsi webcam.Untuk call pc-2-pc, kita masih boleh menggunakan skype dan sbgnya.

Oleh kerana pidgin adalah instant messenger terbaik yang kita ada buat masa ini,dan kita terpaksa menunggu mungkin beberapa tahun lagi untuk mempunyai fungsi lengkap seperti yahoo messenger(versi 8), maka jalan lain yang boleh difikirkan apabila ingin call pc-2-pc atau webcam ialah boot kedalam windows!That’s all!

Saya tidak mahu berbicara panjang soal itu.Ok,anda mungkin bosan dengan icon default sesuatu perisian dan pidgin adalah salah satu daripada perisian yang saya maksudkan.Bagaimana untuk mengubahnya/menukarnya?

Dalam ubuntu, icon-icon yang digunaipakai oleh software terletak dalam folder /usr/share/pixmaps/ .Ingin mengubahnya terlalu senang,hanya perlu replace icon/folder yang mengandungi icon software yang ingin diubah.Senangkan?Nampak macam senang, namun kita tidak dibenarkan sesuka hati mengubahnya/mengantikannya(replace) jika kita bukan “root”.

Soalannya ialah bagaimana untuk “menjadi” root?Itulah gunanya terminal.Beberapa pengetahuan asal mengenai command-command terminal perlu difahami oleh pengguna ubuntu untuk memudahkan kerja menukar dan mengubah.Jika pengguna tidak suka mengubah apa-apa, lainlah pula ceritanya.

Ubah icon tema bagi pidgin

1>Pergi ke page ini dan dowload file yang diberikan.Atau download directly:

Save di desktop(cadangan).
2>Extract file berkenaan.(Folder pidgin akan muncul pada desktop)
3>Buka Terminal

Keterangan gambar:
1-bermaksud change directory (to) Desktop
2-bermaksud saya ingin move pidgin directory ke dalam folder /usr/share/pixmaps tapi error(boleh baca)
3-change directory (to) /usr/share/pixmaps
4-bermaksud saya rename folder pidgin(ini adalah folder asal bagi pidgin-saya ubah nama sebagai backup) kepada pidgin2nd(kepada apa sahaja pun boleh cth:oldpidgin)
5,6-kembali ke directory Desktop
7-daripada folder pidgin di desktop tadi(yang kita extract tadi) saya move folder tersebut ke dalam /usr/share/pixmaps
8-Selesai!

Untuk melihat perubahan pada pidgin, sila restart pidgin!

Screenshot icon:

Diharap artikel pendek ini dapat memberi gambaran dan ilmu kepada pengguna baru Ubuntu.

Sumber::  Melayubuntu@Blogspot

Budak 4 tahun lahir dari bukan Islam tahu mengenai Islam

Vodpod videos no longer available.

more about “Budak 4 tahun lahir dari bukan islam …“, posted with vodpod

By Testingunderground Posted in New

Wondering What did I do daily without Ind. Training?

During the Study Week I almost being split up between 2 things study, assignment and preparation for the exam as well as preparation for the guest of honour…Well I guest that 4 things.. Due date this baby to be born was 30 Mac 2009 but drag till 10 days…On 9/4/2009 this new comer has arrived… Alhamdullilah all things were release of my shoulder a bit but it wasn’t over yet, there was still… I need to focused on exam.

Next during exam…as usual last minute study…the spot questions came out and lucky me some I can remembered but others pray to Allah …Allamdullilah..Exam also finish with questioned in my mind what did I wrote in the exam…can’t remembered anymore…

After that I  took CCNA class n Exam…Wonder where my baby are? They are already at my father in law in Ipoh n every day was going lonely and alone like I don’t  have anyone..What to do? But it doesn’t stop me to study and attended the CCNA class..however I failed the exam…My motivation is down already.

Coming up , was the prov. result day…hrmm..guest what.. hehe …1 *P for the Algorithm subject and had to took KSCP paper…The week before registration of KSCP i go to IPOH n meet my wife and 2 daughters to cheer me up and it did …at 1st day after my wife finish her “pantang”  we all including father n mother in law go to the Cameron Highland on day trip…Oh…that was my 1st time in Cameron Highland and it was amazing…we buy some strawberries, vegetable, drink tea tarik, visit the tea plantation. We hurry back to Ipoh from Genting Highland before sunset and arrive at night.

On Tuesday 26 May 2009, we..yes my wife n kids came back to Penang…lucky we arrived in time to register for KSCP at school of computer sciences i have 2 week to study..but i din study until the morning of the examination day..n think i did Okey lah in the Exam…hopefully.

Oh I almost forgot that I went back to Ipoh on Friday night 29 May to attended my wife biras or cousin wedding ceremony.On 30th we went to Alor Gajah to that wedding ceremony, she  is a daughter of lecturer in Universiti Petronas or maybe one of the Deen over there Dr.Abbas, we call him Pak Uda. n Next day we visit the bridegroom house in Teluk Intan.. My wife was born there..hehe..I just know that..and that day 1st time in my life I went to Menara Condong in Teluk Intan….like Pisa Tower…hehe..me was like “Frog under umbrella” what it mean was ……figure it out yourself…paham2 jelah

My wife is working now …Hrmm..It is time for me to take care our 2 month, cute little girl baby, until 1st July cause she will be send to Nursery..Almost all time up to this day i been blogging on wordpress. This wordpress impress me alot from the begining of it development til now…For me the evolution and transformations and hard work of all the dev team night n day motivated me a lot….I have been using it since version 1.xx and now…fulamak..fuyo…marvelous…With version 3 out all  I dream of  fully functional wordpress already here….can be download install as free as u like or just register at wordpress.com to build ur blog…They give us 3Gb of storage n what more could you ask?..It’s blogging time…

So, if anyone wondering what did I do daily without Industrial Training and during semester break..Ur already know it..This is it…Happy holiday to me and happy Ind. Tranning to my all CS friends and USM stud who know me.

Demam terserempak pocong !!!

Penduduk dua kampung gempar kemunculan lembaga putih

Oleh AZELI ALI
mohdazeli.ali@kosmo.com.my


KAWASAN pokok kekabu ini didakwa pocong sering kelihatan di Kampung Baru Sungai Ara, Bayan Lepas.

BAYAN LEPAS – Dalam keadaan semakin ramai warga Lembah Klang bimbang dan demam kerana wabak influenza A (H1N1), situasi yang sama dialami penduduk dua buah kampung di sini, bezanya mereka bukan takut virus selesema babi itu tetapi lembaga putih yang didakwa pocong.

Beberapa penduduk mendakwa pocong itu mula dilihat di Kampung Masjid di Teluk Kumbar, di sini dan Kampung Baru Sungai Ara yang terletak kira-kira 15 kilometer dari situ sejak bulan lalu.

Kisah pocong itu tersebar cepat dan meluas sehingga orang ramai mula fobia untuk keluar malam, baik di kalangan pekerja yang tamat syif di kilang-kilang berdekatan mahupun remaja bermotosikal yang dulu selalu berkonvoi ke Pekan Bayan Lepas.


Di Kampung Masjid, pocong itu didakwa pertama kali muncul bulan lalu tidak jauh dari kawasan kubur kira-kira pukul 3 pagi.

Ia disusuli dengan cerita penduduk lain yang turut ternampak lembaga yang sama di sekitar kawasan itu pada lewat malam dan awal pagi.

Antara yang mendakwa ternampak lembaga itu dekat perdu buluh di kampung tersebut pada kira-kira 1 pagi, 28 Mei lalu ialah Azril Idris, 25.

Pada waktu itu Azril berehat bersama rakannya, Syed Fadzil Syed Mohdin sebelum dikejutkan dengan kemunculan seorang jiran wanita menjerit-jerit mengatakan terserempak lembaga dekat rumahnya.

Sumber ::   kosmo

Penduduk dua kampung gempar kemunculan lembaga putih

Masalah login YM guna IM Chat Client

Pada 20hb yang lepas, Yahoo! Inc. telah membuat sedikit perubahan dalam server messenger mereka. Dan hal ini secara praktikalnya telah menyebabkan im client dalam linux sama ada Pidgin, Kopete, Empathy atau Gyachi, tidak boleh login atau lebih tepat lagi tidak boleh connect.

Lol! Patutla tak boleh nak connect ke ym. Rupanyer si Yahoo ni ubah login method kat server diorang! Tapi jangan bimbang, jika anda menggunakan Pidgin, sila upgrade pidgin anda ke versi 2.5.7.

Bukak Terminal dan pastekan:

sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com \ 67265eb522bdd6b1c69e66ed7fb8bee0a1f196a8

echo deb http://ppa.launchpad.net/pidgin-developers/ppa/ubuntu \ `lsb_release --short --codename` main | \

sudo tee /etc/apt/sources.list.d/pidgin-ppa.list 

kemudian,

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

Tapi jika anda menggunakan im client yang lain seperti Empathy, sila ubah url “server” seperti berikut:

cn.scs.msg.yahoo.com

Semoga berjaya!

Sumber:: Melayubuntu@Blogspot

Punca bumbung stadium runtuh

Ultraman tolong…!!!

Bayi hilang dalam kandungan

oleh HAMZAH ABDUL HAMID

Betapa terkejut, tidak percaya dan juga luruh emosi seorang bakal ibu apabila mengetahui kandungannya yang berusia lebih lapan bulan tiba-tiba hilang. Dari sudut apakah fenomena ini hendak dihuraikan?



DISEMBER tahun lalu, impian sepasang suami isteri di Kedah untuk menimang cahaya mata sulung selepas dua tahun berkongsi hidup tidak menjadi kenyataan apabila mendapati bayi yang dikandung si isteri tiba-tiba hilang dan tidak dapat dikesan melalui teknik imbasan.

Segalanya umpama sebuah misteri bagi si wanita yang berbunga harapan selama hampir sembilan bulan itu. Dalam kes tersebut, wanita itu telah disahkan mengandung pada Mac 2008 melalui pemeriksaan di sebuah hospital kerajaan di Kuala Lumpur.

Dia dijangka bersalin pada tarikh yang telah dicongak iaitu 29 November. Namun, kelahiran yang ditunggu-tunggu itu tidak menjadi kenyataan.

“Doktor mendakwa rahim saya normal seperti wanita yang tidak mengandung. Bentuknya juga sudah kempis,” ujarnya yang mendakwa terasa lenguh-lenguh badan, perut memulas dan kemudian mengalami demam panas pada hari-hari terakhir sebelum kandungannya hilang.

Sudah banyak kes yang dilaporkan media mengenai kejadian seperti ini. Bukan sahaja di Malaysia, kegemparan cerita kandungan yang lesap ini berlaku di seluruh dunia tanpa mengira latar bangsa, status sosial dan kepercayaan agama.

“Kes kehamilan palsu yang menyebabkan kandungan menghilang secara tiba-tiba memang wujud dalam dunia perubatan.

“Ia dikenali sebagai pseudosiesis atau dalam istilah Inggeris – phantom pregnancy,” kata Timbalan Pengarah Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Prof. Madya Dr. Jamiyah Hassan.

Pseudosiesis adalah suatu keadaan yang lazimnya bersifat psikosomatik. Ia membabitkan gangguan faktor mental dan fizikal yang menyebabkan perubahan pada badan hinggakan sosok tubuh wanita yang tidak mengandung menyamai ciri-ciri wanita hamil.

Pakar Perunding Obstetrik & Ginekologi (Feto-Maternal) itu menjelaskan, apabila seseorang wanita terlalu percaya atau mengharapkan kehamilan, tubuhnya akan menghasilkan hormon yang menyebabkan perubahan-perubahan tertentu.

Paling jelas adalah pertambahan berat badan (khususnya di bahagian perut) selain simptom-simptom klasik lain seperti rasa mual serta tegang perut.

Hujah medikal dan psikologi

“Apabila minda ‘menipu’ tubuh, paras estrogen mereka melonjak naik. Apabila dalam keadaan sakit, stres atau tertekan, mana-mana wanita pun boleh mengalami gangguan dalam sistem badannya. Ini termasuklah ketiadaan haid, rasa loya dan muntah,” jelas beliau.

Tidak hairan juga kalau ketidakseimbangan hormon itu turut membuatkan payu dara membesar dan mengeluarkan susu.

“Perut yang semakin membesar sebenarnya disebabkan lemak yang terkumpul di bahagian tersebut. Ada juga yang merasakan seperti ada pergerakan bayi dalam kandungan walhal tiada janin di dalamnya,” terang Jamiyah.

Beliau merumus, belum ada kajian menyeluruh tentang punca pseudosiesis. Ia tidak boleh sepenuhnya ditangani dari perspektif medikal atau ginekologi tanpa mengambil kira keseriusan permasalahan emosi.

ADAKAH imej daripada imbasan ultra bunyi boleh berlaku ralat hingga memberi harapan palsu kepada ibu hamil?

Hakikatynya, sutradara yang mengarahkan sistem tubuh untuk melakukan sesuatu dalam menjalani rutin kehidupan adalah otak.

Apabila otak mencetus isyarat untuk bekerja matlamat tertentu, maka faktor biologi akan menurut dan di situlah bermulanya konsep kepercayaan.

“Sama seperti wanita yang mahu dirinya hamil untuk melepaskan diri daripada desakan sosial, fizikalnya akan terdorong ke arah keinginan tersebut.

“Lebih-lebih lagi jika pasangannya (suami) mengizinkan perkara itu berlaku dengan turut memberi harapan,” jelas Pegawai Psikologi Pejabat Kebajikan Masyarakat Johor Bahru, Maizatul Akmam Abu Bakar.

Menurutnya, secara tidak langsung sokongan itu akan meningkatkan keberkesanan emosi isterinya sedangkan akhirnya mereka yang akan kecewa.

Lebih malang, tekanan yang dihadapi lebih menyeksakan apabila cerita ‘kehilangan’ kandungan itu dilabel sebagai karut oleh doktor dan masyarakat yang melemparkan tuduhan seperti wanita itu sengaja mengada-adakan cerita kehamilannya.

“Selain sokongan keluarga, wanita itu perlu dibimbing secara psikologi melalui sesi pertemuan dengan kaunselor atau pakar psikiatri. Mereka diajar untuk memahami dan menerima kelebihan dan kekurangan diri.

“Ini bermakna minda mereka perlu dilaras semula agar memikirkan perkara-perkara yang lebih positif,” terang Maizatul.

“Hanya apabila seseorang ibu itu boleh menunjukkan bukti sahih bahawa pemeriksaan ultra bunyi sebelum itu sudah menunjukkan sifat fizikal bayi atau denyut jantung, tetapi akhirnya bayi itu hilang, maka kita perlukan penjelasan lain,” ujar Jamiyah apabila diajukan tentang sisi mistikal bayi yang ghaib dalam kandungan.

Serba-sedikit pertembungan konsep itu dihurai oleh pakar khidmat runding dan nasihat spiritual dari Pusat Rawatan Komplimentari Yashfien, Engku Ansaruddin Agus. Beliau mengakui pernah merawat tidak kurang daripada 10 wanita yang terganggu emosi akibat kehilangan bayi dalam rahim.

Muslihat dari alam lain

“Wanita-wanita itu mendakwa mereka bermimpi didatangi entiti yang mengingatkan bahawa kandungan tersebut bukan milik mereka dan akan diambil semula,” ujar Engku yang tidak menolak kemungkinan kehamilan yang disebabkan ‘dampingan’ atau ‘tumpangan’ makhluk halus.

Walau bagaimanapun Engku menegaskan, perhubungan antara manusia dan jin sebenarnya tidak akan menghasilkan anak manusia.

“Sebaliknya, anak-anak daripada kaum jin itu yang bertambah bilangannya jika berjaya memperdaya manusia melalui apa cara sekalipun,” katanya.

Apabila diperdaya, seseorang mudah taksub kepada sesuatu. Ini termasuklah meyakini paparan imej bayi dalam rahim melalui teknik imbasan di hospital, sedangkan mereka perlu sedar bahawa ralat teknikal dan muslihat jin juga suatu faktor penyebab.

“Oleh itu, kaum ibu perlu kembali kepada apa yang diajar melalui al-Quran dan Sunah.

Adab, petua dan doa perlu sentiasa mengiringi langkah dan setiap perbuatan agar dilindungi Allah daripada fitnah, penipuan dan helah jin serta syaitan. Golongan itu sentiasa mahu menggoyah akidah umat Nabi Muhammad s.a.w.,” pesannya.

Sumber :: kosmo

Makan kari elak lupa


SEMAKIN ramai orang Barat yang sudah memahami kandungan khasiat penting daripada bahan rempah yang selama ini sering digunakan dalam penyediaan makanan Asia.

KOLEJ Diraja Psikiatri Britain mendakwa amalan makan hidangan berasaskan kari sekurang-kurangnya dua kali seminggu dapat mengurangkan risiko penyakit Alzheimer dan mudah lupa.

Ini kerana sejenis bahan dikenali sebagai Curcumin yang merupakan kandungan kunyit – digunakan secara meluas dalam masakan masyarakat India; dipercayai dapat menghalang perubahan otak.

Curcumin menjadi agen penghalang Amyloid plaques – protein toksik punca utama penyakit Alzheimer. Kajian makmal dan ujian ke atas haiwan juga membuktikan kari dapat melawan penyakit mudah lupa.

Malah pakar pemakanan Amerika Syarikat yang berasal dari India, Prof. Murali Doraiswamy memberitahu, mereka yang makan kari dua hingga tiga kali sehari berisiko rendah untuk mudah lupa.- Agensi

Finally I can run Sabily 9.04 in my PC

Screenshot

After long night spending time to download and configure uisng Virtual Box finally… it running. This Sabily ubuntu is purposely for Muslim.

virtualbox

This picture Show the VirtualBox with Sabily install virtually inside .

This is how guide on how to install it on your computer run windows or ubuntu by using VirtualBox.

Run Sabily in Virtual Box

Follow these steps if you want to run Sabily on top of another operating system

Virtual Box is a virtualization software, that means you can execute a “guest” operating system on top of a “host” operating system. For example, if you have Windows installed on your computer, you can run Sabily like an application on Windows. No need to burn a DVD with Sabily, then to install it on your computer… So if you are afraid to lose data by installing Sabily on your computer, or if you just want to quickly test it, install Virtual Box, download the Sabily image and execute it!

Here are the detailed instructions:

  • Download and install VirtualBox here
  • Download the Sabily image here (download both files, .vmdk and .ovf)
  • Launch virtualBox and select “import virtual appliance”, then browse to the .ovf file you downloaded (the .ovf file and .vmdk must be in the same folder)
  • Review the machine settings (especially memory, it is set to 512MB, but you can increase it if you have more memory) and launch it.
  • Log in using:  username -> test, password -> S)bilY (the keyboard is set to qwerty by default)

See the support page if you need help.

:: Other Guides ::

Install Sabily from DVD

Follow these steps if you don’t have any operating system installed on your computer

Download and burn the DVD: Download Links

Learn how to verify that your DVD download is ok: HowToMD5SUM

Learn how to create a DVD from your newly downloaded file: BurningIsoHowTo

If you can’t download the DVD, you can buy it here.

Then install it as a standard Ubuntu CD (documentation).

See the support page if you need help.

Convert a standard Ubuntu installation

Follow these steps if you already have installed Ubuntu on your computer

If you have an old version of Ubuntu, less than 9.04, you should first upgrade your system:

sudo aptitude update ;
sudo aptitude safe-upgrade ;
sudo aptitude dist-upgrade

Then, to convert Ubuntu to Sabily, follow these steps:

Open a terminal window (Applications→Accessories→Terminal), and execute the following command:

sudo wget http://www.sabily.org/sources.list.d/`lsb_release -cs`.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/sabily.list;
sudo apt-get -q update;
sudo apt-get --yes -q --allow-unauthenticated install sabily-keyring;
sudo apt-get -q update

Then install the sabily package:

sudo aptitude install sabily

Answer ‘Yes’ when needed.

If you want to install the optional package WebStrict (Web Content Filtering tool), just run the following command:

 sudo aptitude install webstrict 

Finally, restart your computer to apply changes.

See the support page if you need help.

4,574 pelajar tersalah tawaran USM ditawarkan IPTA lain

4,574 pelajar tersalah tawaran USM masuk IPTA lain

Oleh JUNHAIRI ALYASA
junhairi.alyasa@kosmo.com.my


KERATAN Kosmo! 1 Jun 2009.


PUTRAJAYA – Nasib 4,574 orang pelajar yang tersalah diberi tawaran oleh Universiti Sains Malaysia (USM) ekoran kesilapan teknikal akhirnya ditawarkan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) lain.

Malah baki pelajar terbabit berjumlah 150 orang yang tidak memohon ke mana-mana universiti kecuali USM akan dipertimbangkan untuk diserapkan di universiti itu selepas mengemukakan rayuan.

Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi, Datuk Ir. Dr. Radin Umar Radin Sohadi berkata, pihaknya yakin kesemua pelajar terbabit mendapat tempat di universiti berkenaan berdasarkan kepada kekosongan yang ada.

“Sudah pasti ada pelajar yang akan menolak tawaran mereka dan ini membolehkan tempat disediakan kepada 150 pelajar ini. Lagi pun calon-calon ini pada dasarnya sudah berada dalam kelompok terpilih.

“Disebabkan mereka tidak memohon kepada UPU (Unit Pemilihan Universiti) di Bahagian Pengurusan Kemasukan Kementerian Pengajian Tinggi, kami terpaksa hantar permohonan mereka semula kepada USM untuk diuruskan,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Kesilapan teknikal itu berlaku apabila kakitangan USM memasukkan semua senarai nama pelajar yang diterima dan juga ditolak iaitu kira-kira 8,000 orang di laman web universiti berkenaan sedangkan jumlah sebenar permohonan yang diluluskan adalah 3,599 orang.

Naik perahu layar ke Malaysia

Oleh NASRI JAMALUDIN
mohdnasri.jamaludin@kosmo.com.my


DUA anggota polis melihat perahu layar yang dinaiki dua sahabat dari Batam ke Tanjung Stapa selama lapan jam semalam.



KOTA TINGGI – Sanggup merentasi laut dengan perahu layar rekaan sendiri demi mencari rezeki di negara ini.

Demikian tindakan berani dua sahabat warga Indonesia, Raja Shah Riau, 24, dan Baharul Rozi, 18, yang menggadai nyawa merentasi Perairan Pengerang di sini bagi tujuan menjejak kaki ke negara ini.

Bagaimanapun, tindakan dua sahabat yang bekerja sebagai nelayan di Batam, Indonesia itu sia-sia apabila mereka ditahan sebaik mendarat di Tanjung Stapa dekat sini pukul 10 pagi semalam.

Raja Shah dari Tanjung Balai, Karimum, Indonesia berkata, dia sudah bosan dengan kehidupan sebagai nelayan sejak setahun lalu kerana pendapatan tidak seberapa.

“Daripada cerita rakan-rakan, Malaysia satu tempat mudah cari wang jadi selepas berbincang dengan Baharul kami nekad belayar ke negara ini dengan perahu layar yang sebelum ini diguna untuk menangkap ikan,” cerita Raja Shah ketika ditemui di Balai Polis Pengerang di sini semalam.

Menurut pemuda itu, perahu sepanjang tiga meter panjang dan lebar tidak sampai satu meter itu dibuat sendiri selama empat bulan.

Sabily 9.04 Packages

Islamicsoftware

DVD

Small version

Packages installed on the DVD:

Main softwares

  • sabily-artwork: customized usplash, GDM theme, Metacity theme, cursor, wallpapers etc.
  • minbar: Islamic prayer times application
  • zekr: Quranic Study Tool
  • zekr-quran-recitation-online-*: all available online recitations
  • zekr-quran-translation-*: all available translations
  • monajat: application that popups prayers every predetermined time
  • firefox-praytimes: Firefox extension that displays Islamic daily prayer times
  • webstrict: UI frontend to DansGuardian (web content filtering tool)
  • thwab: Electronic Encyclopedia System
  • hijra: Islamic calendar
  • mus-haf Othman : Othman Quran Browser

Arabic support

  • language-pack-ar: translations for language Arabic
  • language-pack-gnome-ar: GNOME translations for language Arabic
  • mozilla-firefox-locale-ar: Mozilla Firefox Arabic language/region package
  • aspell-ar: Arabic dictionary for aspell
  • acon: Text console arabization
  • bicon: Console that supports bidirectional text display

Full version

Same as above plus:

Multimedia

  • libdvdcss2: Library for accessing DVDs
  • libdvdread3: library for reading DVDs
  • w32codecs: Win32 codec binaries
  • vlc: multimedia player and streamer
  • flashplugin-nonfree: Adobe Flash Player plugin
  • gstreamer0.10-ffmpeg: FFmpeg plugin for GStreamer
  • gstreamer0.10-pitfdll: GStreamer plugin for using MS Windows binary codecs
  • gstreamer0.10-plugins-bad: GStreamer plugins from the “bad” set
  • gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse: GStreamer plugins from the “bad” set (Multiverse Variant)
  • gstreamer0.10-plugins-ugly: GStreamer plugins from the “ugly” set
  • gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse: GStreamer plugins from the “ugly” set (Multiverse Variant)
  • liblame0: LAME Ain’t an MP3 Encoder
  • msttcorefonts: Microsoft TrueType core fonts

Education

  • kturtle: educational Logo programming environment
  • stellarium: real-time photo-realistic sky generator
  • celestia: A real-time visual space simulation
  • kstars: desktop planetarium
  • kalzium: chemistry teaching tool
  • atomix: puzzle game for building molecules out of isolated atoms
  • kig: interactive geometry program
  • kmplot: mathematical function plotter
  • kbruch: fraction calculation teaching tool
  • tuxmath: math game for kids with Tux
  • tuxpaint: A paint program for young children
  • tuxtype: Educational Typing Tutor Game Starring Tux
  • xaos: real-time interactive fractal zoomer
  • khangman: the classical hangman game
  • ktouch: touch typing tutor
  • gcompris: Educational games for small children
  • kanagram: jumble word puzzle
  • ktuberling: stamp drawing toy
  • kalgebra: algebraic graphing calculator
  • kwordquiz: flashcard learning program
  • marble: Marble globe and map widget
  • parley: vocabulary trainer
  • step: interactive physics simulator
  • dia-gnome: Diagram editor
  • qcad: professional CAD system

Miscellaneous

  • sun-java6-jre: Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6
  • compizconfig-settings-manager: Compiz configuration settings manager
  • fusion-icon: tray icon to launch and manage Compiz Fusion
  • rar, unrar: Archiver/Unarchiver for .rar files
  • command-not-found: Suggest installation of packages in interactive bash sessions
  • nautilus-open-terminal: nautilus plugin for opening terminals in arbitrary local paths
  • glipper: Clipboard manager for the GNOME panel
  • wallpaper-tray: wallpaper changing utility
  • scribus: Open Source Desktop Page Layout
  • inkscape: vector-based drawing program
  • virtualbox: x86 virtualization solution
  • bzr: easy to use distributed version control system
  • aptoncd: Installation disc creator for packages downloaded via APT
  • galternatives: graphical setup tool for the alternatives system
  • startupmanager: Grub and Splash screen configuration
  • acetoneiso2: let You mount typical proprietary images formats of the Windows world such as ISO BIN NRG MDF IMG
  • ubuntu tweak: application designed to config Ubuntu easier for everyone.
  • envyng-gtk: install the ATI or the NVIDIA driver
  • gnochm: CHM file viewer for GNOME
  • pessulus: lockdown editor for GNOME
  • gnucash: A personal finance tracking program
  • clamtk: graphical front-end for ClamAV
  • catfish: file search tool that supports several different engines
  • gparted: GNOME partition editor

Full version with recitations

Same as above plus Quran recitations provided by www.versebyversequran.com: Muhammad Siddeeq al-Minshawi (16kbps, 193 MB), Huzify (24 kbps, 322 MB), Sa’ad al-Ghamadi (40 kbps, 433 MB) and Mishary Rashed Alafasy (40 kbps, 508 MB).

Note: this version is useful if you are not connected to the Internet or if you have a slow connection (all Sabily versions provide online recitations)

Main customizations and applications:

Sabily_quick_overview.mpeg (32MB)

Sabily_quick_overview.ogg (10.9MB)

Sabily 9.04 (Taibah) Adalah Transformasi UbuntuME

Ubuntu Muslim Edition adalah salah satu distro Linux yang ditujukan khas untuk pengguna beragama Islam, yang mana didatangkan dengan pelbagai aplikasi khas untuk seorang muslim. Terkini, mereka telah menukar nama distro tersebut daripada Ubuntu Muslim Edition kepada Sabily.

Sabily
Skrin Log Masuk Sabily 9.04

Bersama-sama dengan penjenamaan semula ini, mereka melepaskan versi terkini distro mereka yang berasaskan Jaunty Jackalope, iaitu Sabily 9.04 Taibah. Sabily membawa maksud “Cara Saya” [Ayat 108, Surah Yusuf]. Menariknya, kali ini Sabily didatangkan dalam tiga bentuk yang berbeza, berbanding sebelumnya yang sering didatangkan dalam bentuk fail DVD.

Untuk kali ini, Sabily didatangkan dalam bentuk ISO 935 MB yang mengandungi komponen-komponen penting, versi penuh 1.4 GB yang mengandungi sokongan kepada multimedia dan aplikasi pembelajaran, dan juga versi 2.8 GB yang didatangkan dengan pembacaan Quran secara tanpa talian. Selain itu, terdapat juga versi 184 MB yang mana mengandungi beberapa komponen dan aplikasi yang diperlukan untuk menukarkan pemasangan Ubuntu 9.04 kepada Sabily.

Melalui versi terkini, Sabily 9.04 [Taibah] membawakan beberapa fungsi dan aplikasi baru seperti:

  • Kalendar Hijrah melalui aplikasi Hijra yang baru.
  • Pelayar Quran lengkap – mus-haf Othman.
  • Rekabentuk grafik, tema, wallpaper, dan Usplash yang serba baru.
  • Desktop dengan penterjemahan 100% kedalam bahasa Arab.
  • Aplikasi waktu solat yang popular – Minbar.

Ubuntu – Minbar :: Solat Reminder


Duduk dihadapan PC kekadang membuat kita ralik n lalai bila tiba time solat, aku kekadang pun sama jugak. Sampai isteri duk bising baru aku perasan waktu solat dah nk luput, oleh itu dengan adanya perisian Waktu Solat mungkin ini dapat membantu mengurus waktu yg berharga ini.
Jika para pengguna windows ada s/ware waktu sholat seperti shollu, maka tidak terkecuali para pengguna Linux iaitu bernama Minbar.

Bagi pengguna Ubuntu seperti saya dapat melakukan install terus ke pc dengan menaip koman nie (Application – Aksesori – terminal) :

sudo apt-get install minbar

Setelah selesai installasi Minbar dapat diaskes melalui Application – Accessories – Minbar Prayer Times . Dan sekarang tinggal melakukan konfigurasinya saja.
Yang perlu dilakukan adalah setting untuk nilai-nilai Latitude, Longitude serta Time Zone-nya. Sila pilih n cari nilai latitude dan nilai logitude kota Anda di islamicfinder . Misalkan saya berada di Pulau Pinang dan dari website islamicfinder saya masukan nilai Latitude: 5.30 Longitude: 100.27 dan Time Zone +8 dari GMT.
Ok setakat ini setting dah selesai dan utk setting file azan saja baik untuk azan biasa mahupun azan subuh. Oh yaaa Minbar hanya support file Ogg untuk File azannya (mp3 dan lain x support)
Jika, belum punya silahkan download azan dan azan subuh

Check This Out !!!

Cold Fusion – Controversial Experiment

By Testingunderground Posted in Uncategorized Tagged