Resepi Apam Gula Hangus

Bahan-bahan:

1) 1 gelas gula – untuk dijadikan gula hangus
2) ½ gelas air
3) ½ gelas gula
4) 3 biji telur
5) 1 gelas santan atau susu segar
6) 2 ½ gelas tepung gandum
7) 2 sudu teh soda bikarbonat

Cara Penyediaan :

Panaskan kukusan.

Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat. Ketepikan.

Masukkan air dan gula untuk dijadikan gula hangus di dalam kuali. Panaskan atas api yang kecil sehingga kekuning-kuningan.

Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang.

Masukkan gula hangus dan campuran tepung gandum bersama soda bikarbonat.

Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata.

Masukkan adunan kedalam acuan apam atau loyang. Kukuskan selama 10 ­ 15 minit.

Sejukkan dan keluarkan dari acuan atau dipotong. Sedia untuk dihidangkan.

Sumber

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s